Στα εναλλακτικά σχέδια που ενδεχομένως να εξετάζει το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, στην περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, αναφέρεται μέσω του iefimerida.gr ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος.
O Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής, αναφέρει πως νατοϊκοί παράγοντες εξετάζουν το τελευταίο διάστημα μια σειρά κατατεθέντων προτάσεων, αξιολογώντας ποιες απ’ αυτές είναι περισσότερο ή λιγότερο εφικτές να εφαρμοστούν.
Τα 11 σημεία πιθανής συζήτησης στο «τραπέζι» του ΝΑΤΟ
Τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια αφορούν:
- στην εκδήλωση μαζικών κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων
- στην εισαγωγή και αποστολή δυτικών στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων ως σύμβουλοι στην Ουκρανία
- στην οργάνωση ανθρωπιστικών αποστολών μέσα σε Ουκρανικό έδαφος
- στην τοποθέτηση ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων σε θέσεις-κλειδιά στο Κίεβο
- στην αποστολή DRONES στην Ουκρανία
- στη μεταφορά συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην Ουκρανία
- στη μεταφορά Αμερικανικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων PATRIOT στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας ή στη δυτική Ουκρανία.
- στη μεταφορά αντιαεροπορικού συστήματος IRON DOME /βραχέος βεληνεκούς στην Ουκρανία
- στη σύσταση ανθρωπιστικού κέντρου στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας
- στη σύσταση πολυεθνικού Σμήνους αεροσκαφών για υποστήριξη της Ουκρανικής Αεροπορίας
- και στην υιοθέτηση Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων/NΟ FLY ZΟNE στην Δυτική Ουκρανία.
Σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Δρούγο, «οι ανωτέρω προτάσεις έχουν αρκετά πλεονεκτήματα ως και μειονεκτήματα, ενώ σε κάθε περίπτωση εξετάζεται ενδεχόμενη ρωσική αντίδραση».
Ποιες επιλογές αντίδρασης του ΝΑΤΟ δείχνουν να προκρίνονται
Μέχρι στιγμής, όπως εξηγεί ο κ.Δρούγος, ως καλύτερες επιλογές προκρίνονται οι εξής τρεις:
Οι ειδικοί του ΝΑΤΟ αξιολόγησαν τη μεταφορά UAV/DRONES στην Ουκρανία ως την πιο αποτελεσματική επιλογή σε σχέση με τους κινδύνους κλιμάκωσης. Επιπλέον, ως δεύτερη επιλογή εκτιμούν τη μεταφορά εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, συστημάτων αντιπυρικού αγώνα και συστημάτων αεράμυνας CIWS και Iron Dome (Ισραηλινής κατασκευής) ως την επόμενη πιο συμφέρουσα επιλογή.
Οποιεσδήποτε ενέργειες που αφορούν προσωπικό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη ως και διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός της Ουκρανίας, ακόμη και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, αξιολογήθηκαν ως σχετικά πιο ευέλικτες και κλιμακωτές παρά στρατιωτικά αποτελεσματικές, με τις πιο επικίνδυνες πάντως να είναι οι επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων SOF.
Τέλος, η επιλογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων/NO FLY ZΟNE προσδιορίστηκε ξεκάθαρα ως αυτή που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας και συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης. Ενδιαφέρουσα και υπολογίσιμη, μεταξύ των ανθρωπιστικών επιλογών, θεωρείται η αερογέφυρα του Λβιβ που αξιολογήθηκε ως αρκετά αποτελεσματική αλλά με μέτριο κίνδυνο κλιμάκωσης. Αν είναι επιτυχής, μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε μόνο να προσφέρει ανθρωπιστικά οφέλη αλλά και να έχει σημαντική αποτρεπτική επίδραση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και ενδεχομένως να προσφέρει ακόμη και ένα ασφαλές καταφύγιο στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας αν καταληφθεί το Κίεβο.