Μπορεί η Ουκρανία να μην έχει παραλάβει ακόμη σύγχρονα μαχητικά, αλλά στη μάχη με τους Ρώσους εισβολείς οι δυνάμεις του Κιέβου επιστρατεύουν άλλα, μάλλον ασυνήθιστα ιπτάμενα αντικείμενα: drones από… χαρτόνι.
Και, παρά την εμφάνισή τους, τα drones αυτά, που καταφθάνουν από την Αυστραλία στην Ουκρανία, έχουν αποδειχθεί λίαν αποτελεσματικά στη ρίψη μικρών βομβών, αλλά και πακέτων με ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιορκούμενες περιοχές, καθώς και σε αναγνωριστικές αποστολές. Και ως προς τη σύλληψή τους δεν διαφέρουν και πολύ από τα Shahed που προμηθεύεται η Ρωσία από το Ιράν.
Τα σχετικά φθηνά αυτά drones Corvo -η επίσημη ονομασία τους είναι Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS)- κατασκευάζει η Sypaq, μια εταιρεία που έχει την έδρα της στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και λόγω του χαμηλού κόστους τους -μεταξύ 680 και 3.400 δολαρίων έκαστο- θεωρούνται μιας χρήσης, αν και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν σε έως και 60 πτήσεις ένα τέτοιο drone.
Τα φονικά drones που θυμίζουν... παιχνίδια
«Μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδι, αλλά, αν δείτε τι μπορούν να κάνουν, είναι φανταστικό. Έχουν καταφέρει πολύ μεγάλη ζημιά στον εχθρό», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αυστραλία, Βασίλ Μιροστσένκο, που είδε πρόσφατα τα drones αυτά παρέα με τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, στο Australian International Airshow.
«Τα χρησιμοποιούν ήδη Ουκρανοί στρατιώτες για διάφορες, ακόμη και φονικές αποστολές», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Sypaq, Ντέιβιντ Βιτσίνο, τα drones αυτά χρησιμοποιούνται πάντως ως επί το πλείστον για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως η παράδοση φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και νερού σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η αυστραλιανή εταιρεία λέει ότι στέλνει κάθε μήνα από 100 τέτοια drones στην Ουκρανία, πακεταρισμένα σε κουτιά, που «θυμίζουν συσκευασίες επίπλων της IKEA», όπως είπε ο Μιροστσένκο στο αυστραλιανό δίκτυο 7 News. Μετά την άφιξή τους συναρμολογούνται τα κομμάτια τους και προκύπτει ένα «low tech» drone με «high tech» σύστημα κατεύθυνσης.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές
To Corvo drone μπορεί να εκτοξευτεί με το χέρι ή από ράμπα. Χρησιμοποιεί μια μικρή προπέλα στο ρύγχος του και λέγεται ότι έχει αυτονομία έως και 120 χιλιομέτρων. Όσον αφορά στο ωφέλιμο φορτίο ή τον πιθανό εξοπλισμό του, οι κατασκευαστές και στρατιωτικοί κρατούν τα χείλη τους κλειστά. Με άνοιγμα φτερών στα 1,80 μέτρα, το PPDS μπορεί να λειτουργήσει και ως «παγίδα» για να ξοδέψουν οι Ρώσοι ακριβά πυρομαχικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το drone αυτό πετά εντελώς αυτόνομα, αφού η διαδρομή έχει προγραμματιστεί σε tablet πριν την απογείωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές αν δεν καταστραφεί.
Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας εξετάζει επί του παρόντος κατά πόσον το drone από χαρτόνι είναι κατάλληλο και για τον δικό του στρατό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, οι απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι διαφορετικές από αυτές της Ουκρανίας.