Δίχως «φρένα» ανεβαίνουν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου από το πρωί, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνει ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, στο iefimerida.
Η κατάσταση στην Ουκρανία ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ενεργειακή αγορά.
Ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και μιλά στο iefimerida για τις«τεκτονικές ενεργειακές αλλαγές» που πυροδοτεί ο πόλεμος.
Από σήμερα ουκρανικό ηλεκτρικό σύστημα διασυνδέθηκε πλήρως με το Ευρωπαϊκό
Ο κ. Δούκας σημειώνει ότι «από σήμερα το ουκρανικό ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί πλήρως αυτόνομο από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σε πλήρη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Αρχικά, αυτή η δοκιμή είχε προγραμματιστεί πριν από 2 χρόνια, αλλά για διάφορους λόγους είχε αναβληθεί. Υπό την πίεση των γεγονότων έγινε μέσα σε 24 ώρες πραγματικότητα».
Η απεξάρτηση από το ρωσικό οφυσικό αέριο πάιρνει προτεραιότητα στην ΕΕ
«Οι πολιτικές Ευρωπαϊκής ενεργειακής και πολιτικής ανεξαρτησίας θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με απίστευτο ρυθμό, ως απάντηση στην ενεργειακή αποδέσμευση από τη Ρωσία», αναφέρει ο καθηγήτης.
Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ θωρακίζονται μπροστά στην αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής, στον τομέα της ενέργειας, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο από όλη την παγκόσμια αγορά σε πρώτη φάση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αμέσως μετά θα κυριαρχήσουν» στην Ευρώπη για να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής αυτάρκειας, επισημαίνει ο κ. Δούκας.
Ο καθηγητής θέτει το ευρωπαϊκό δίλημμα σε μια κατάσταση που περιπλέκεται και έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις για την Ευρώπη: «Το μεγάλο Ευρωπαϊκό ερώτημα αυτή τη στιγμή αφορά στα πυρηνικά: Θα παγώσει η απόσυρση πυρηνικών εργοστασίων σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, με κυρίαρχη τη Γερμανία;»
Κρίσιμοι για την Ελλάδα οι νέοι τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου
«Στην Ελλάδα, η ασφάλεια εφοδιασμού είναι διασφαλισμένη από τις αποθήκες της Ρεβυθούσας και τον αγωγό TAP για το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρίσιμο όμως παραμένει το πόσο γρήγορα θα έχουμε έναν από τους νέους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου (Αλεξανδρούπολη και Κόρινθο) και πόσο γρήγορα θα ενισχυθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα για να μπορούν να μπουν στο σύστημα νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο καθηγητής στο iefimerida.