Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες κατευθύνονται πλέον προς την Ιρλανδία, αντί για τη Βρετανία ως αποτέλεσμα της απειλής απέλασής τους στη Ρουάντα.
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Ρίσι Σούνακ, που ψηφίστηκε από το βρετανικό Κοινοβούλιο τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη για την απέλαση αιτούντων άσυλο που φθάνουν παράνομα στη Βρετανία, είχε ήδη επιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτρικών της χώρας, Μίχολ Μάρτιν στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph σημειώνοντας ότι όσοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν άσυλο θέλουν να «βρουν ένα καταφύγιο εδώ και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με την πιθανότητα απέλασης στη Ρουάντα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι περίπου το 80% των μεταναστών περνούν στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι τμήμα του Ηνωμένους Βασιλείου. Βρετανία και ΕΕ είχαν συμφωνήσει μετά το Brexit να παραμείνει ανοικτή η μεθόριος αυτή ώστε να αποτραπούν νέα επεισόδια σε μια περιοχή καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο.
Κλιμακώνονται οι κοινωνικές εντάσεις στην Ιρλανδία
Λόγω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ιρλανδία -πάνω από 140.000 μεταξύ Μαϊου του 2022 και Απριλίου του 2023 - αυξήθηκαν οι κοινωνικές εντάσεις στην Ιρλανδία, με δεξιά κινήματα να αποδίδουν την οξεία στεγαστική κρίση στις αφίξεις μεταναστών.
Το αμφιλεγόμενο σχέδιο Ρουάντα του Βρετανού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις και πυρά από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «γεωπολιτική του κυνισμού». Από την πλευρά του ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Μάρκο Λόνγκι υποστήριξε στην Τelegraph ότι τα στοιχεία από την Ιρλανδία δείχνουν ότι το μέτρο αποδίδει καρπούς.