Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις για να στηρίξουν δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες εργαζομένους που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μόνο και μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και τη φτώχεια.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν εργαζομένους, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη δουλειά τους εν μία νυκτί, στα μέτρα κοινωνικής προστασίας και να τους ενσωματώσουν και πάλι στην αγορά εργασίας της χώρας τους, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). «Είναι μια εν δυνάμει κρίση μέσα στην κρίση», δήλωσε η Μανουέλα Τομέι, διευθύντρια του τμήματος συνθηκών εργασίας και ισότητας της ILO, σε συνέντευξη Τύπου.
164 εκατ μετανάστες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 164 εκατ. μετανάστες εργαζόμενοι, με το ήμισυ περίπου εξ αυτών να είναι γυναίκες, αντιστοιχώντας στο 4,7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την ILO. Πολλοί εξ αυτών εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές, σε οικιακές εργασίες και τη γεωργία.
Τα εμβάσματά τους είναι κρίσιμης σημασίας για τις οικογένειες τους αλλά και για την οικονομία της πατρίδας τους, ανέφερε η Τομέι, επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκ. δολάρια στα εμβάσματα έως τα τέλη του έτους.
1 εκατ. μετανάστες επέστρεψαν στις πατρίδες τους εξαιτίας του κορωνοϊού
Μόνο στη Νότια Ασία επέστρεψαν σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες εργαζόμενοι, δήλωσε η Μισέλ Λέιτον, επικεφαλής του τμήματος μετανάστευσης για λόγους εργασίας στην ILO.
Αυτοί περιλαμβάνουν 500.000 Νεπαλέζους, που επέστρεψαν από την Ινδία, πάνω από 250.000 Μπαγκλαντεσιανούς από τη Μέση Ανατολή, 130.000 Ινδονήσιους, 100.000 υπηκόους της Μιανμάρ και 50.000 Φιλιππινέζους, κυρίως ναυτικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ILO. Η Αιθιοπία αναμένει ότι έως τα τέλη του έτους θα επιστρέψουν στη χώρα 200.000-500.000 μετανάστες, πρόσθεσε η Λέιτον.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας αφορούν και πάρα πολλούς μετανάστες εργαζομένους στον Κόλπο, με πάνω από 90.000 να εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει το Κουβέιτ από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της ILO στη Βηρυτό Ρίτσαρντ Κολεβίνσκι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επιθυμούν να επαναπατριστούν όλοι οι άνεργοι που έχουν απομείνει στον Κόλπο, ενώ πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς για την αλλαγή εργοδότη.