ΔΝΤ: Πώς οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στην Γκεοργκίεβα -Το παρασκήνιο και το κώλυμα με την ηλικία της - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Πώς οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στην Γκεοργκίεβα -Το παρασκήνιο και το κώλυμα με την ηλικία της

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα/ Φωτογραφία: AP/ Jose Luis Magana
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων και έντονο παρασκήνιο χρειάστηκε προκειμένου οι Ευρωπαίοι να δώσουν στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα το χρίσμα για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν η Γκεοργκίεβα, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, θα είναι η δεύτερη γυναίκα που το καταφέρνει, διαδεχόμενη την πρώτη, την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποχώρησε για να πάρει στα χέρια της το «τιμόνι» της ΕΚΤ. Το Ταμείο δέχεται υποψηφιότητες έως τις 6 Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει να εκλέξει τον νέο ηγέτη του έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η Βουλγάρα ήταν η νικήτρια της «μονομαχίας» με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το χρίσμα των Ευρωπαίων για το ΔΝΤ. Κατά παράδοση, ένας Ευρωπαίος βρίσκεται στο τιμόνι του Ταμείου και ένας Αμερικανός σε εκείνο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αρκετοί βλέπουν την πρόταση να ηγηθεί η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ ως έναν τρόπο «κατευνασμού» των ανατολικών Ευρωπαϊκών χωρών, έπειτα από το γεγονός ότι δεν πήραν καμία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, σημειώνει το Reuters.

Ενστάσεις μετά την ψηφοφορία για το ΔΝΤ

Επειτα από διαδοχικές που έγιναν την Παρασκευή, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πήρε το 56%, χωρίς να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αμέσως, υπήρξαν αντιδράσεις. Η Ολλανδία και η Σουηδία ήταν ανάμεσα στις χώρες που δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Guardian. Ενστάσεις υπήρξαν όμως και από τη Βρετανία, που υποστήριξε ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει βιαστικά η διαδικασία, πριν από την προθεσμία του Σεπτεμβρίου.

Αλλά η Γαλλία έριξε το διπλωματικό «βάρος» της στην υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα, την οποία υποστήριξαν οι ανατολικές και νότιες χώρες της Ευρώπης. Αντίθετα, οι Βορειοευρωπαίοι ήταν υπέρ του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το ποσοστό που εξασφάλισε η Γκεοργκίεβα είναι αρκετό προκειμένου να είναι η Ευρωπαία υποψήφια για το ΔΝΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ηλικιακός όρος του ΔΝΤ και η εξαίρεση

Η Γκεοργκίεβα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017, έχει διατελέσει Ευρωπαία Επίτροπος, ενώ το 2016 ήταν υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ομως, η Βουλγάρα γίνεται 66 ετών αυτόν το μήνα, ενώ οι κανόνες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι όποιο γίνεται γενικός διευθυντής του Ταμείου θα πρέπει να είναι κάτω των 65 όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τα μέλη του ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για χάρη της Γκεοργκίεβα, κάτι που «δεν είναι δεδομένο», σύμφωνα με μία πηγή του AFP. Ομως, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας εξαίρεσης, αν και τον προηγούμενο μήνα σε συνάντηση της G7 ανέφερε ότι ο διορισμός Ευρωπαίου στο τιμόνι του ΔΝΤ είναι μια σύμβαση και όχι επίσημη πολιτική.

Αξιωματούχοι: Δεν τελείωσε το θέμα του ΔΝΤ

Πάντως, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το ζήτημα της διαδοχής στο ΔΝΤ μπορεί να μην έχει κλείσει ακόμη. Η Γκεοργκίεβα κέρδισε την ψηφοφορία που έγινε, αλλά δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέρχεται από την Ευρώπη, παραδοσιακά και όχι με βάση κάποιο κανόνα. Στην ΕΕ φοβούνται ότι εξαιτίας της διάστασης απόψεων που διαπιστώθηκε και στη διαδικασία της Παρασκευής μπορεί να ενθαρρύνει την υποστήριξη σε υποψηφίους εκτός Ευρώπης.

«Το θέμα δεν έκλεισε σήμερα», ανέφερε στο AFP πηγή με γνώση των συζητήσεων. «Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα δεν έχει την υποστήριξη από όλους και η συναίνεση προέκυψε με κόπο. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει άλλους υποψηφίους να μπουν στη διαδικασία», ανέφερε άλλη πηγή. Η Γκεοργκίεβα πήρε το 56% των ψήφων από τις χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 57% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ομως, η πλειοψηφία που απαιτούνταν ήταν το 55% των ψήφων από τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το AFP, πιθανοί μη Ευρωπαίοι υποψήφιοι για το ΔΝΤ είναι ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών- και πρώην κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού- Αγκουστίν Κάρστενς και ο Λεσέτια Γκανιάγκο, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Αφρικής. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και η περίπτωση του Μαρκ Κάρνεϊ. Ο γεννημένος στον Καναδά κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας μπορεί να είναι ακόμη υποψήφιος- παρότι το Λονδίνο δεν δέχθηκε την πρόσκληση να δώσει υποψηφιότητα- και έχει ένα ισχυρό δίκτυο εντός του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ