Βοήθεια στις χώρες που θα επηρεαστούν από μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσφέρεται να δώσει το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στις χώρες που θα επηρεαστούν από τις παράπλευρες συνέπειες μιας ενδεχόμενης ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά και από τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις της Δύσης, όπως ανέφερε η διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μιλώντας σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.
«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη δανειστική δυνατότητα ύψους περίπου 700 δισ. δολαρίων», εξήγησε.
Η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας.
«Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.
Τέλος, υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.
Ερυθρός Σταυρός: Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να μπουν σε δεύτερη μοίρα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, έχοντας ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και με τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών και των ναρκών, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
Καθώς ο κόσμος έχει επικεντρωθεί τώρα στην κλιμάκωση της έντασης και τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπουν σε δεύτερο πλάνο τα δεινά που υφίστανται όσοι έχουν βρεθεί από το 2014 σε διασταυρούμενα πυρά. Οι εχθροπραξίες, σε χαμηλή ένταση, συνεχίζονται παρά τις αλλεπάλληλες εκεχειρίες και μερικές φορές τραυματίζονται άμαχοι ή προκαλούνται ζημιές σε υποδομές, όπως σε αντλιοστάσια, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
«Πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές που βιώνουν τακτικά τις άμεσες συνέπειες των πυροβολισμών, των βομβαρδισμών και τα λοιπά. Υπάρχουν θύματα από νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί», είπε ο Μάρτιν Σούεπ, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επηρεάστηκαν και εξακολουθούν να επηρεάζονται από αυτή τη σύγκρουση και πιστεύω ότι είναι κάτι που πολύ συχνά το παραβλέπουμε κάπως υπό τις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από το 2014 η ΔΕΕΣ στέλνει ζωτικής σημασίας βοήθεια και στις δύο πλευρές της λεγόμενης «γραμμής επαφής» που χωρίζει την ανατολική Ουκρανία και πολλές οικογένειες, είπε ο Σούεπ. Ο Ελβετός αξιωματούχος περιέγραψε τη συνεχή ψυχολογική πίεση που δέχονται οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι πρέπει να προσέχουν διαρκώς για να μην πατήσουν νάρκες, που μπορεί να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα από τα πυρά του πυροβολικού, ενώ τα παιδιά τους μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στον δρόμο για το σχολείο τους.
Η ΔΕΕΣ έχει αναπτύξει 600 εργαζόμενους στην Ουκρανία, εκ των οποίων τους 400 στην ανατολική Ουκρανία. Η αποστολή αυτή είναι η 10η σε μέγεθος του Ερυθρού Σταυρού σε όλον τον κόσμο. Πέρσι παρέδωσε ιατρικό εξοπλισμό σε 51 νοσοκομεία και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής, φαγητό σε οικογένειες ενώ βοήθησε να επισκευαστούν σπίτια ενόψει του χειμώνα.
Επίσης, επισκέπτεται κρατούμενους και προσπαθεί να εντοπίσει 800 αγνοούμενους από τον πόλεμο στον οποίο, σύμφωνα με το Κίεβο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι. Όταν ρωτήθηκε αν η ΔΕΕΣ ενισχύει τις δυνατότητές της ενόψει μιας ενδεχόμενης ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Σούεπ απάντησε ότι διαθέτει «αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί σε απρόβλεπτες ανάγκες», χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.