Ξαφνική αύξηση στα χάπια ιωδιούχου καλίου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αρκετοί ήταν μάλιστα οι Ευρωπαίοι που έσπευσαν να τα προμηθευτούν όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Η διαταγή αυτή ήρθε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, αναγκάζοντας πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό.
Φαρμακείο στο κέντρο των Βρυξελλών πρόσφερε δωρεάν συσκευασίες δισκίων ιωδίου και είχε ήδη μοιράσει περίπου 20 σε πελάτες νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ενώ πριν από τον πόλεμο έδινε μία ή δύο συσκευασίες.
«Πολλοί άνθρωποι τα ζητούν εξαιτίας του πολέμου και επειδή δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους» είπε στην «Globe and Mail» η Κριστίνα Στάντοζ, μία από τις φαρμακοποιούς του καταστήματος.
Τι κάνει το ιωδιούχο κάλιο
Το ιωδιούχο κάλιο είναι παρόμοιο σε χημική σύνθεση με το επιτραπέζιο αλάτι.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα», ή επίθεσης με πυρηνικό πύραυλο.
Το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Αλλά ο πυρηνικός τρόμος εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και των απειλών Πούτιν έχει κάνει πολλές οικογένειες να παλεύουν για να βρουν τα χάπια.
Σε λίστα αναμονής στα φαρμακεία του Βελγίου για δισκία ιωδίου
Στις Βρυξέλλες, η Φιόνα Φάνινγκ, διευθύντρια ψηφιακής πολιτικής σε μια ιδιωτική εταιρεία και μητέρα δύο παιδιών, έχει πάρει απόθεμα.
«Ξέρω ότι αυτό ακούγεται σαν κάτι τελείως σουρεαλιστικό, τρελό, αλλά υπάρχει μια αίσθηση φόβου και πρέπει να προετοιμαστούμε», είπε. «Ο σύντροφός μου πήγε σε πέντε φαρμακεία για να βρει τα χάπια, δεν τα κατάφερε και μπήκε σε λίστα αναμονής γι’ αυτά».
Η Φάνινγκ αγόρασε επίσης ένα ραδιόφωνο που χρησιμοποιεί μανιβέλα για να φορτίσει την μπαταρία ή μπορεί να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ενέργεια, σε περίπτωση που μια καταστροφή που σχετίζεται με τον πόλεμο ρίξει το ηλεκτρικό δίκτυο.
Στο Σταβάτζερ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, η Πόπι Καλέζι είπε ότι προσπαθεί να βρει δισκία ιωδίου.
«Τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει και επαναπρομηθεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο υπάλληλος της περιφερειακής κυβέρνησης.
Η Καλέζι είπε ότι η νορβηγική κυβέρνηση πριν από χρόνια συνέστησε στους πολίτες της να έχουν ένα κιτ επιβίωσης έκτακτης ανάγκης, που θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εμφιαλωμένο νερό, πόριτζ και «δισκία ιωδίου, σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων».
Στην Εσθονία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, ο προμηθευτής φαρμακευτικών προϊόντων Magnum Media σχεδίαζε να προμηθευτεί δισκία ιωδίου.
«Από την Παρασκευή έχουμε δώσει παραγγελία για ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που περιέχει ιώδιο, το οποίο προορίζεται για χρήση πριν ή αμέσως μετά την επίθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία» δήλωσε ο Τίμο Ντανίλοβ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Magnum.
Μάλιστα, ο Νικολάι Κοστόφ, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακείων στη Βουλγαρία, δήλωσε στο Reuters πως τα βουλγαρικά φαρμακεία έχουν πουλήσει τόσο ιώδιο τις τελευταίες 6 ημέρες, όσο συνήθως πωλούν μέσα σε ένα χρόνο.
Στην Πολωνία, πάλι, ο αριθμός των φαρμακείων που πωλούν ιώδιο υπερδιπλασιάστηκε μετά την αύξηση της ζήτησης, ανέφερε το Reuters.
Παρόμοια η κατάσταση και στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο, ορισμένα φαρμακεία είχαν ξεμείνει από δισκία ιωδιούχου καλίου μέχρι την Τρίτη.
Σε συνέντευξή του, ο Joerg Forbrig, διευθυντής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία το 1986 ήταν ακόμα ριζωμένη στη συνείδηση του κοινού.
Η κατάρρευση του αντιδραστήρα μόλυνε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τη Σκανδιναβία, και ώθησε πολλούς ανθρώπους να αναζητούν δισκία ιωδίου.
Όπως λέει: «Ο κόσμος σκέφτεται: Αν γίνουν μάχες σε μια περιοχή όπως το Τσερνόμπιλ, σίγουρα θα υπάρξει ραδιενεργή σκόνη». «Είναι κάτι που οι Ουκρανοί έχουν σκεφτεί: ''Αν οι Ρώσοι ρίξουν μικρές ατομικές βόμβες στην επικράτειά μας, τι θα συμβεί;''».
Είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί πιθανόν ανησυχούν και για τις ραδιενεργές επιπτώσεις εάν οι μάχες και οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί γύρω από την πόλη Ενεργκόνταρ καταστρέψουν τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Και οι Νορβηγοί σπεύδουν στα φαρμακεία για ιώδιο, αλλά αγοράζουν λάθος φάρμακα
«Ο κόσμος πηγαίνει στα φαρμακεία και δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ιωδίου σε συμπυκνωμένη έκδοση και των συμπληρωμάτων ιωδίου. Αυτό που πρέπει να έχει ο κόσμος μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα είναι το ιώδιο υψηλής συγκέντρωσης και όχι το συμπλήρωμα διατροφής» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Apotek 1, Kjersti Solberg Ofstad, στο νορβηγικό δίκτυο NRK.
Η εταιρεία Vitalkost ανέφερε επίσης σε δελτίο Τύπου πως αντιμετώπισε αύξηση των παραγγελιών για ένα συμπλήρωμα ιωδίου που παράγει, ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην Ουκρανία.
«Έχουμε δει μια ξαφνική αύξηση σχεδόν 800% στις πωλήσεις του χαπιού ιωδίου και μπορούμε να το δούμε μόνον ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε ανάγκη να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός συμπληρώματος ιωδίου και των δισκίων ιωδίου που είναι φτιαγμένα για την προστασία του οργανισμού από τη ραδιενεργή ακτινοβολία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Vitalkost, Totto Solvang.