Σκληρή παρτίδα πόκερ έχουν αρχίσει να θυμίζουν οι διπλωματικές κινήσεις στο μέτωπο της Λιβύης.
Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αλλά και η είδηση ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει κάνει επίσημο αίτημα στην Άγκυρα, προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων σε Μόσχα, Ρώμη, Ουάσιγκτον, Κάιρο και Τύνιδα με αξιωματούχους τους να διαμηνύουν ότι απορρίπτουν ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης.
Το χρονικό
Μιλώντας στην Άγκυρα την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη το οποίο θα παρουσιαστεί στην τουρκική Βουλή στις 7 Ιανουαρίου με την επικύρωση να γίνεται δύο μέρες αργότερα. «Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη; με ρωτούν, και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε. Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Αυτοί βοηθούν έναν πολεμοχαρή στρατηγό, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή είναι η διαφορά μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν. Λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωνε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είχε στείλει επίσημο αίτημα στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία.
Αντιδράσεις από τις άλλες χώρες
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Την ίδια θέση επανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες ώρες αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με την ενημέρωση των δύο χωρών, Κόντε και Πούτιν συμφώνησαν ότι η διένεξη στη Λιβύη πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Σημειώνεται ότι Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται σημαντικοί «παίκτες» στο Λιβυκό καθώς αφενός η Ρώμη έχει διαχρονικά συμφέροντα στη χώρα της Βορείου Αφρικής ενώ η Μόσχα έχει τοποθετηθεί υπέρ των δυνάμεων του Χαφτάρ. Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν όπου στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκονται και οι εξελίξεις στο Λιβυκό.
Επικοινωνία Τραμπ-Σισι
Το βράδυ της Πέμπτης έγινε, επίσης, γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί. Οι δύο ηγέτες απέρριψαν την «εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» για την επίλυση της διένεξης.
Ουδέτερη η Τυνησία
Παράλληλα, η Προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα παραμείνει ουδέτερη στην κρίση της Λιβύης. «Η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό», καταλήγει η ανακοίνωση. Η στάση της Τύνιδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται μόλις μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα. Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Τυνησίας αποδεικνύει ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα.
Στον εν εξελίξει διπλωματικό παιχνίδι δεν πρέπει να υποτιμάται και ο ρόλος του Βερολίνου με την Άνγκελα Μέρκελ να επισκέπτεται εντός Ιανουαρίου την Άγκυρα για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ενταθεί η πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο για στήριξη της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, αλλά οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πιθανό να διαφοροποιήσουν τη θεματολογία της συζήτησης.