Διπλωματία με ανθοδέσμες και «μπηχτές» -Ολα όσα έγιναν στη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν [βίντεο] - iefimerida.gr

Διπλωματία με ανθοδέσμες και «μπηχτές» -Ολα όσα έγιναν στη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν [βίντεο]

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσφέρει ένα μπουκέτο με ρόδα στην πρώτη κυρία της Γαλλίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρόσφερε μπουκέτο με ρόδα στην πρώτη κυρία της Γαλλίας / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας, Ευρώπης και του Ομίλου των Επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη επιχείρησε να αναλάβει ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη θερινή προεδρική κατοικία στη νότια Γαλλία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Φορτ Μπρεγκανσόν της Κυανής Ακτής έγινε πέντε μέρες προτού ο Μακρόν υποδεχθεί στη σύνοδο στο Μπιαρίτζ τους ηγέτες της G7, από την οποία αποπέμφθηκε η Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mπουκέτο με τριαντάφυλλα από τον Πούτιν - «Ανοίγματα» για «ευρωπαϊκή Ρωσία» από τον Μακρόν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε μπροστά στον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν, κρατώντας μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα, την οποία πρόσφερε χαμογελαστός στην πρώτη κυρία της Γαλλίας. Η τελευταία έδειξε προς στιγμήν να αιφνιδιάζεται, προτού παραλάβει -κάπως αμήχανη, όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο- το μπουκέτο από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πίστη του σε «μια ευρωπαϊκή Ρωσία» ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα. Παραφράζοντας τα λόγια του στρατηγού Ντε Γκολ ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι βαθιά ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη από τη Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Ένα πλατύ χαμόγελο φώτισε το πρόσωπο του Πούτιν όταν ο Γάλλος ομόλογός του άρχισε να απαριθμεί μεγάλες προσωπικότητες του ρωσικού πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών, από τον Ναμπόκοφ και τον Τουργκένιεφ, μέχρι τον Στραβίνσκι. «Ο Ντοστογιέφσκι είπε ότι οι Ρώσοι ήταν περισσότερο Ρώσοι, ενώ ήταν πιο Ευρωπαίοι», συνέχισε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πούτιν: «Δεν θέλουμε “κίτρινα γιλέκα” στη Ρωσία»

Αλλά το χαμόγελο του Πούτιν πάγωσε όταν ο Μακρόν επεσήμανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την υποχρέωση της Ρωσίας να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές. «Ζητήσαμε να υπάρξει ελευθερία στις διαδηλώσεις, ελευθερία λόγου, ελευθερία γνώμης και το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, που θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό στη Ρωσία, όπως και σε όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος -σαφής αναφορά στις διαδηλώσεις που οργανώνονται εδώ και πάνω από έναν μήνα στη Μόσχα μετά την απαγόρευση από τις Αρχές στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και στις αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει διαδηλώσεις τύπου «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν για μήνες τη Γαλλία, αλλά δεν έχει πρόβλημα με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Στις πρώτες δηλώσεις του για το θέμα αυτό εδώ αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τόνισε ότι οι διαδηλωτές οφείλουν να τηρούν τον νόμο. Και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι όσοι κρίνονται ένοχοι για παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας περί διαδηλώσεων θα τιμωρούνται και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί συγκρούσεις.

Σύγκρουση για τη Συρία, αισιοδοξία για την Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν και αναφορικά με το Συριακό. «Ανησυχούμε πολύ με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, καθώς οι επιθέσεις του καθεστώτος σκοτώνουν αθώους αμάχους, ιδιαιτέρως παιδιά», είπε ο Μακρόν καλώντας το καθεστώς Άσαντ και τη Μόσχα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην εν λόγω επαρχία της Συρίας. Από την πλευρά του ο Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία «στηρίζει τον συριακό στρατό» στη μάχη του εναντίον των «τρομοκρατικών απειλών» καθώς οι «τρομοκράτες» ελέγχουν το 90% της επαρχίας Ιντλίμπ και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στην περιοχή.

Αναφορικά με το ουκρανικό Μακρόν και Πούτιν εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκλογή στις 20 Μαϊου του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι θα ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που έχουν κολλήσει αναφορικά με την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση στο Φορτ Μπρεγκανσόν στην Κυανή Ακτή συνιστά μια προσπάθεια του Μακρόν για προσέγγιση της Μόσχας, που βρίσκεται συχνά σε κόντρα με τη Δύση και ειδικά την ΕΕ για σειρά θεμάτων, όπως η ρωσική εμπλοκή στις συρράξεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ