Oι εκλογές στη Γερμανία είναι πλέον παρελθόν, οι Γερμανοί αποφάνθηκαν δίνοντας μια οριακή νίκη στους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, αλλά η μάχη για την εξουσία και τον σχηματισμό κυβέρνησης μόλις τώρα άρχισε.
Τι λένε, όμως, οι Γερμανοί για τη διαπάλη εξουσίας που αναμένεται να κρατήσει εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες;
Η πλειοψηφία θέλει να εγκαταλείψει ο Λάσετ την προεδρία της CDU
Ο Άρμιν Λάσετ, μολονότι οδήγησε τη Χριστιανική Ένωση στη χειρότερη εκλογική της επίδοση μεταπολεμικά, δεν πετάει -(ακόμη) λευκή πετσέτα, θεωρώντας ότι μπορεί να διεκδικήσει την καγκελαρία. Ωστόσο, η σαφής πλειοψηφία των Γερμανών διαφωνεί. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild το 58% εκτιμά ότι οι συντηρητικοί δεν έχουν λάβει λαϊκή εντολή για τη συγκρότηση της νέας κυβερνητικής συμμαχίας και μόνον το 19% έχει αντίθετη γνώμη. Ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων των CDU/CSU το 46% διαφωνεί με τις απόψεις του Λάσετ και μόνον το 28% συμφωνεί.
Στην ίδια σφυγμομέτρηση το 51% των Γερμανών επιθυμεί να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας από την προεδρία της CDU και μόνον ένας στους πέντε (21%) θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του ο Λάσετ. Αντίθετα η πλειοψηφία θα προτιμούσε στο τιμόνι του κόμματος τον Φρίντριχ Μερτς (22%) ή τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν (15%).
Ποιον θα προτιμούσαν οι Γερμανοί για διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία
Λόγω του ότι θα χρειαστεί σύμπηξη τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας παραμένει προς το παρόν δύσκολο να απαντηθεί, αν και ο Σολτς έχει το προβάδισμα με την οριακή έστω νίκη του SPD.
Αυτόν άλλωστε προτιμά το 43% των ερωτηθέντων και ακόμη και από τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς μόνον το 38% θα έβλεπε τον Λάσετ στην καγκελαρία. Όσον αφορά στους ψηφοφόρους των Φιλελευθέρων μόνον το 13% προτιμά τον Λάσετ έναντι του 37% που θα ήθελε τον Σολτς.
Ποιον συνασπισμό θα ήθελαν οι Γερμανοί;
Ο νικητής των εκλογών Σολτς έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει έναν συνασπισμό «φανάρι» με τους Πράσινους και το FDP. «Οι ψηφοφόροι αποφάνθηκαν ποιος θα πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», τόνισε. «Η σαφής ετυμηγορία των ψηφοφόρων ισχύει και για τους (δυνάμει) εταίρους του συνασπισμού με το SPD. Άλλωστε, υπάρχουν μόνο τρία κόμματα με σημαντική αύξηση ψήφων: το SPD, οι Πράσινοι και το FDP. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει "συνασπισμός φανάρι" (SPD, FDP, Πράσινοι): στην κλίμακα από το ένα έως το δέκα, η πιθανότητα ενός τέτοιου συνασπισμού είναι εννέα», πρόσθεσε.
Το ίδιο έδειξε και η δημοσκόπηση που παρουσιάζει η Bild καθώς το 37% τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας «φανάρι», αν και το 23% θα ήθελε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό του SPD με CDU/CSU υπό τον Σολτς και μόνον το 19% (ένας στους πέντε δηλαδή) θα προτιμούσε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» των CDU/CSU με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους υπό τον Λάσετ. Αυτό το σενάριο είναι το επιθυμητό για το 51% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, αλλά οι οπαδοί του SPD και των Πρασίνων θέλουν «φανάρι» (σε ποσοστό 66% και 70% αντίστοιχα) ενώ εκείνοι των Φιλελευθέρων εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα σε συνασπισμό «Τζαμάικα» (38%) και «φωτεινού σηματοδότη» (35%).