Η κρίση του κορωνοϊού έχει κάνει τους Γερμανούς πιο απαισιόδοξους απ' ό,τι οποιοδήποτε άλλο γεγονός από τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, σύμφωνα έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, μόνο το 24% των Γερμανών εξακολουθεί να αισιοδοξεί για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στα 70 χρόνια κατά τα οποία το Ινστιτούτο Allensbach θέτει συστηματικά το ερώτημα σχετικά με τις προοπτικές του επόμενου 12μηνου, ποτέ το ποσοστό αυτό δεν ήταν τόσο χαμηλό - ούτε μετά την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου το 1961 ούτε κατά τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις στη δεκαετία του '70 ούτε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Το χαμηλότερο επίπεδο ελπίδας μέχρι στιγμής έχει μετρηθεί από το εν λόγω Ινστιτούτο το 1950, στην αρχή του κορεατικού πολέμου και ήταν στο 27%. Σε καμία άλλη κρίση τις τελευταίες δεκαετίες οι Γερμανοί δεν αισθάνονταν ότι απειλούνται τόσο πολύ. Και για κανένα άλλο γεγονός δεν άλλαξε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση τόσο δραματικά όσο με τον κορωνοϊό.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η πλειοψηφία ανέμενε ότι η οικονομία θα παραμείνει σταθερή τους επόμενους έξι μήνες. Στις αρχές Μαρτίου, το ποσοστό εκείνων που φοβόταν μια ύφεση είχε ήδη αυξηθεί, από 28% τον Φεβρουάριο, σε 59%, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 70%.
Το ποσοστό των πολιτών που φοβούνται μια παγκόσμια καταστροφή διπλασιάστηκε από 16% σε 34% μέσα σε λίγες μέρες τον Μάρτιο. Το ποσοστό των ερωτηθέντων, που θεωρούν ότι η αναστάτωση από την Covid-19 είναι υπερβολική, μειώθηκε από 29% σε 17% από τις αρχές μέχρι τα μέσα Μαρτίου.