Στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτουν την ευθύνη για τα χάλια της τουρκικής οικονομίας σχεδόν δύο στους τρεις ψηφοφόρους στη γείτονα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Μόλις 21,1% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του Avrasya Araştırma πιστεύουν ότι ο Ερντογάν διαχειρίζεται αποτελεσματικά την τουρκική οικονομία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου. Τον περασμένο μήνα η τουρκική λίρα έκανε νέα βουτιά-ρεκόρ έναντι του δολαρίου και απώλεσε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της τη φετινή χρονιά, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σχεδόν στο 20% τον Σεπτέμβριο καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των Τούρκων, ενώ ο δείκτης ανεργίας – επισήμως τουλάχιστον – έχει σκαρφαλώσει στο 10,8% για τους άνδρες και στο 15% για τις γυναίκες, αν και λιγότερες από μία στις τρεις εργάζονται την περίοδο αυτή.
Ένα μικρό ποσοστό -μικρότερο του 20% των ψηφοφόρων – θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, με το 48,1% να πιστεύει ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα βελτιώσει τα πράγματα και το 32,1% να έχει αντίθετη γνώμη. Πάντως το 62% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση το 63,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου, Αλί Μπαμπατζάν θα τα πάει καλύτερα στην οικονομία σε σύγκριση με τον Ερντογάν, ενώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα βελτιωθεί υπό τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με το 56,9% η Τουρκία διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση και μόνον ένα ποσοστό μικρότερο του 30% θεωρεί ότι πρόκειται απλώς για μια αρνητική συγκυρία.