Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις καθώς λήγουν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» - iefimerida.gr

Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις καθώς λήγουν σήμερα τα «δημοψηφίσματα»

Ρωσόφωνος αυτονομιστής ψηφίζει στο δημοψήφισμα στο Λουχάνσκ
Ρωσόφωνος αυτονομιστής ψηφίζει στο δημοψήφισμα στο Λουχάνσκ / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώθηκαν στα ανατολικά της χώρας καθώς σήμερα είναι η τελευταία μέρα των στημένων δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιοχές της με στόχο την προσάρτησή τους από τη Μόσχα, την οποία αναμένεται να εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι περιοχές του Ντονέτσκ ανήκουν στη χώρα του με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι το Κρεμλίνο εξαναγκάζει ακόμη και αιχμαλώτους πολέμου να ψηφίσουν στα «δημοψηφίσματα», την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις γύρω από αρκετές πόλεις καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν στα νότια και δυτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ η επιτυχημένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου συνεχίζεται καθώς κατέστρεψαν τέσσερις γέφυρες και άλλες διαβάσεις ποταμών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας προς τα νότια.

Ρωσικά ΜΜΕ: «Έγκυρα» τα «δημοψηφίσματα»

Η ψηφοφορία – ουσιαστικά με το πιστόλι στον κρόταφο – στις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ξεκίνησε την Παρασκευή με το Κίεβο και τη Δύση να καταγγέλλουν ως στημένα τα δημοψηφίσματα και να δεσμεύεται ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Ρωσικά ΜΜΕ στο μεταξύ έσπευσαν χθες, μία μέρα πριν τη λήξη των «δημοψηφισμάτων» να τα χαρακτηρίσουν «έγκυρα» με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%. Αναλυτές χαρακτήρισαν «κατάφωρα παραποιημένας» τα νούμερα περί συμμετοχής. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης TASS μετέδωσε ότι τη Δευτέρα 26, η προσέλευση των ψηφοφόρων είχε φθάσει στο 86,89% στο Ντόνετσκ, στο 83,61% στο Λουχάνσκ, στο 63,58% στη Χερσώνα και στο 66,43% στη Ζαπορίζια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» «η προσέλευση ακόμη και σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα, αντί στο προσχηματικό δημοψήφισμα του Κρεμλίνου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήταν πολύ χαμηλότερη... Ακόμη και εν καιρώ ειρήνης, οι Ουκρανοί δεν προσέρχονται να ψηφίσουν με ποσοστά τόσο υψηλά όσο αυτά που αναφέρουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι των δυνάμεων κατοχής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας το 2019 η συμμετοχή είχε φθάσει μόνον στο 62,8%».

Νέες κυρώσεις από τη Βρετανία για τα στημένα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο κυρώσεων για τα «δηυμοψηφίσματα» της Ρωσίας στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. «Στημένα δημοψηφίσματα που διεξάγονται υπό την απειλή όπλων δεν μπορούν να είναι ελεύθερα και δίκαιο και ουδέποτε θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», δήλωσε ο επικεφαλής του Φόριν Όφις Τζέιμς Κλέβερλι.

«Οι σημερινές κυρώσεις θα στοχοθετήσουν εκείνους που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις στημένες ψηφοφορίες καθώς και τα άτομα που συνεχίζουν να στηρίζουν τον επιθετικό πόλεμο του καθεστώτος της Ρωσίας», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των ατόμων, στα οποία επιβάλλει το Λονδίνο τις κυρώσεις, περιλαμβάνονται 55 μέλη ΔΣ και διευθυντές οργανισμών, όπως οι Gazprombank, Sberbank και Sovcombank, τέσσερις ακόμη Ρώσοι ολιγάρχες (Γκοντ Νισανοφ, Ζαράχ Ιλίεφ, Ισκαντέρ Μαχμούντοφ και Ιγκόρ Μακάροφ) καθώς και υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο ηγέτες σε κατεχόμενες περιοχές, όπως και η εταιρεία IMA Consulting, που το Λονδίνο αποκαλεί «αγαπημένη εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Πούτιν».

Σύμμαχοι του Πούτιν δεν θα αναγνωρίσουν τα «δημοψηφίσματα» στην Ουκρανία

Έχοντας προφανώς κατά νου το θέμα του Κοσόβου ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς είπε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να αναγνωρίσει δημοψηφίσματα που παραβιάζουν την «πολιτική της Σερβίας για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας»

«Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου, [η Σερβία] δεν μπορεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις ουκρανικές περιοχές», είπε ο Σελάκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι την Κυριακή, κατά την επιστροφή του από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε, με σαφή αναφορά στην αποσχισθείσα πρώην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008, ότι η αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες αυτές περιοχές της Ουκρανίας θα ήταν «εντελώς αντίθετη με τα κρατικά και εθνικά μας συμφέροντα, θα ήταν αντίθετη με την πολιτική μας για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και την προσήλωση στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και το Καζακστάν, που είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Όπως επεσήμανε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αϊμπέκ Σμαντιγιάροφ, η στάση της Αστάνα αναφορικά με τα δημοψηφίσματα βασίζει «στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Ζομάρτ Τοκέφ έχει εκφράσει τη θέση της χώρας αναφορικά με τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ