Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα καταμέτρησης των ψήφων στα «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και το «ναι» ξεπερνά σε ποσοστό το 97%.
Τα ρωσικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα από τα τέσσερα «δημοψηφίσματα» που διοργανώθηκαν από φιλορωσικές Αρχές σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας -Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Η πλειοψηφία λέει «ναι» στην προσάρτηση, λένε οι Ρώσοι μετά από δημοψηφίσματα υπό την απειλή όπλου
Όπως είχε προβλεφθεί ευρέως, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκεί θέλει να προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το RIA Novosti αναφέρει ότι, καθώς η καταμέτρηση πλησιάζει το ένα τέταρτο των «ψήφων» σε καθένα από τα τέσσερα δημοψηφίσματα, όλες οι περιφέρειες ψήφισαν κατά τουλάχιστον 97% να απορροφηθούν από τη Ρωσία.
Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετηρθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.
Ουκρανικά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει βίντεο, όπως το παρακάτω από τη Ζαπορίζια, με την παρουσία ενόπλων στο πλαίσιο της διαδικασίας:
Ουκρανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, ως «προπαγανδιστικό σόου», και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα αποτελέσματα δεν θα αναγνωριστούν.
Αξιωματούχοι και πολίτες των περιοχών αυτών είπαν ότι «ψήφιζαν» υπό την απειλή όπλου, καθώς ένοπλοι στρατιώτες τους παρακολουθούσαν συνεχώς, ενώ αναφέρεται ότι υπήρξαν και απειλές, ακόμα και προς τις οικογένειες των πολιτών.
«Δηλαδή, τι μπορείς να κάνεις όταν έρχονται στο σπίτι σου; Πώς μπορείς να ψηφίσεις όταν έχουν όπλα;», είχε πει γυναίκα 67 ετών στο αμερικανικό δίκτυο «NPR».
Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις Πούτιν, μετά τα «δημοψηφίσματα»
Ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα-, που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Η Ρωσία, εξάλλου, έχει πει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητά» της.
Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών.