Δημοκρατικός γερουσιαστής μιλάει επί... 14 ώρες και συνεχίζει -Διαμαρτύρεται για την αντισυνταγματική πολιτική Τραμπ - iefimerida.gr

Δημοκρατικός γερουσιαστής μιλάει επί... 14 ώρες και συνεχίζει -Διαμαρτύρεται για την αντισυνταγματική πολιτική Τραμπ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ μονοπωλεί από χθες, Δευτέρα, στις 19.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδας) το βήμα της Γερουσίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «αντισυνταγματική» πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

«Στέκομαι όρθιος με σκοπό να διαταράξω την κανονική λειτουργία της Γερουσίας των ΗΠΑ για όσο χρόνο θα είμαι σωματικά ικανός. Στέκομαι όρθιος απόψε επειδή πιστεύω ειλικρινά ότι η χώρα μας διανύει κρίση», ανέφερε ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπούκερ, που είναι πρώην αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, άρχισε την ομιλία του στις 19.00 της Δευτέρας (τοπική) και δεκατέσσερις ώρες αργότερα, μέχρι τις 13:30 (18:30 Ελλάδος), συνέχιζε να μιλάει, πάντα όρθιος.

Ο εσωτερικός κανονισμός της Γερουσίας επιτρέπει σε οποιονδήποτε γερουσιαστή να πάρει τον λόγο για όση ώρα θέλει, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει όρθιος και δεν θα κάνει διαλείμματα. Η τακτική αυτή αποκαλείται filibuster, λέξη που προήλθε από το γαλλικό flibustier («κουρσάρος»), γιατί οι ομιλητές κάνουν «πειρατεία» στο Σώμα.

Πάντως, η ομιλία του Μπούκερ δεν συνιστά προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών, αφού δεν συζητείται κάποιο νομοσχέδιο αυτήν την περίοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα σε 71 ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέφερε τόσες ζημιές στην ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα των Αμερικανών, στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», είπε στην έναρξη της ομιλίας του. «Αυτοί δεν είναι φυσιολογικοί καιροί για τις ΗΠΑ και δεν έπρεπε να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους» συνέχισε, εμφανώς συγκινημένος.

Ποιος γερουσιαστής έχει το... ρεκόρ ομιλίας

Σήμερα το πρωί ο Μπούκερ εξέφραζε φόβους ότι ο Τραμπ θα υπονομεύσει ή θα διαλύσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Σας το λέω, θα αγωνιστώ για την κοινωνική ασφάλισή σας, θα αγωνιστώ κατά των άχρηστων περικοπών που ζημιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει» το πρόγραμμα αυτό.

Το ρεκόρ της μακρύτερης ομιλίας κρατά ακόμη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Στρομ Θάρμοντ, από το 1957. Στην ομιλία του, που ξεπέρασε τις 24 ώρες, υπερασπιζόταν τον φυλετικό διαχωρισμό.

Το 2013 ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ στάθηκε όρθιος και μιλούσε επί 21 ώρες, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που σχεδίαζε ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ