«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.
Η δήλωση αυτή από τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας έγινε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο, ωστόσο όχι μόνο δεν φαίνεται να προχωρούν, αλλά βιώνουν και βαριές απώλειες.
«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο. Τα όσα ανέφερε έρχονται να προστεθούν στα λεγόμενα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι είναι «αυτοκτονία» η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου από τη Ρωσία.
«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».
Ο πρώην πυγμάχος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε όπλα, πολεμάμε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του πλανήτη», δήλωσε.
Την Τρίτη (22/3), επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο, προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Την Κυριακή (20/3), ρωσικός πύραυλος έπεσε σε εμπορικό κέντρο της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το εμπορικό κέντρο «δεν λειτουργούσε» και χρησίμευε ως αποθήκη όπλων.
Παράλληλα, νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας (21/3) έως το πρωί της Τετάρτης (23/3), η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο Ουκρανός υπουργός Κοινοτήτων και Εδαφών, Ολέξιι Τσερνίσοφ, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές εταιρίες που βρίσκονται στη Ρωσία να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή.
«Οι εταιρίες που συνεχίζουν να εργάζονται στη Ρωσία σήμερα, που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, χορηγούν αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος επέμεινε: «Είναι οι εταιρίες σας. Κάθε φορά που ένα νόμισμα πέφτει στα ταμεία του ρωσικού κράτους, υπάρχουν βόμβες που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες».
Η κατάληψη του Κιέβου αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση για τους Ρώσους
Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου έχει απαγορευτεί -για άλλη μια φορά- η κυκλοφορία όλων.
Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο.
Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.
Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για να μαζέψουν μανιτάρια ή να φάνε οικογενειακά στο εξοχικό τους, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο.
Τις τελευταίες ημέρες δεν γίνεται πολύς λόγος για τους Ρώσους «σαμποτέρ» που έχουν διεισδύσει στην πόλη, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν δολιοφθορέων συνεχίζονται.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Τρίτη (22/3) σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan, σε ένα πολυώροφο κτίριο, στα βορειοδυτικά του Κιέβου. Συνολικά, από την αρχή της εισβολής, έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα 228 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.
Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την περιοχή του Ιρπίν, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου. Οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται πλέον να πλησιάζουν στην κοινότητα αυτήν.
Η δήμαρχος του Παρισιού κάνει «επίτιμο δημότη»... το Κίεβο
Η πόλη του Παρισιού έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου δημότη στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
«Με αυτό το βραβείο που απονέμεται σε μια πόλη για πρώτη φορά, το Παρίσι επιβεβαιώνει τη φιλία και την υποστήριξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για την ελευθερία της», τόνισε η Ινταλγκό.
Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού αποφάσισε επίσης να χορηγήσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε ενώσεις και οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα και βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην πόλη.