Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ευρωβουλευτές και μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην Ουκρανία με αίτημα άμεσης αποκλιμάκωσης.
Με τη δήλωσή τους αυτή, στις 12 Φερβουαρίου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ στέλνουν ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο, υπενθυμίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Ευρωβουλευτές και μέλη του κογκρέσου των ΗΠΑ αναφέρουν ότι «ως νομοθέτες σε όλη τη διατλαντική κοινότητα, η υποστήριξή μας για την κυριαχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία της Ουκρανίας παραμένει ακλόνητη. Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία, όπως όλα τα κυρίαρχα έθνη, έχει το δικαίωμα να καθορίζει το δικό της πολιτικό μέλλον και μέλλον ασφαλείας και επαινούμε την ουκρανική κυβέρνηση για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια για να θεσπίσει δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αντανακλούν τα κοινά και μακροχρόνια πρότυπα και τις αξίες των φιλελεύθερων δημοκρατικών εθνών».
«Η στρατιωτική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα καθώς και εκείνων που συμμετέχουν σήμερα σε στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα, την Αρκτική και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας όχι μόνο απειλεί αυτή την πρόοδο, αλλά αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία το μέλλον και την ανεξαρτησία της», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι αξιωματούχοι.
Η διατλαντική ενότητα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη για τη διατήρηση των δημοκρατικών μας αξιών
Η δήλωση συνιχίζει ως εξής: «Η διατλαντική ενότητα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη για τη διατήρηση των δημοκρατικών μας αξιών. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Μιλάμε με μία φωνή και είμαστε ενωμένοι στις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση».
Τονίζουν δε ότι «ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες, καλούμε τις κυβερνήσεις μας να παράσχουν αμέσως στην Ουκρανία τα στρατιωτικά και μη, μέσα που απαιτούνται για να αμυνθεί. Προτρέπουμε περαιτέρω τις κυβερνήσεις μας να προετοιμάσουν μια σειρά από συντονισμένες και σκληρές οικονομικές κυρώσεις έτοιμες να εφαρμοστούν σε περίπτωση που το Κρεμλίνο προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».
Το κείμενο κλείνει με την δαιπίστωση ότι «η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη και η αποκλιμάκωση είναι δυνατή», ενώ υπογραμμίζεται ότι «το κόστος του πολέμου είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να ληφθούν συντονισμένα βήματα προς την αποκλιμάκωση».