Με δήλωσή τους, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρονται στην παραίτηση του ανακριτή για την υπόθεση Qatargate, Μισέλ Κλεζ,
Διατυπώνουν μάλιστα την απορία τους για το λόγο που δεν είχε κληθεί να καταθέσει η ευρωβουλευτής Maria Arena, που «βρισκόταν στο επίκεντρο των ερευνών», με αφορμή και την πληροφορία πως ο γιος του ανακριτή και ο γιος της εν λόγω ευρωβουλευτή «εμπλέκονται σε εταιρεία ιατρικής κάνναβης».
Η δήλωση των δικηγόρων της Εύας Καϊλή αναφέρει συγκεκριμένα:
«Από την αρχή της παρούσας υπόθεσης ήταν προφανές ότι η ευρωβουλευτής Maria Arena βρισκόταν στο επίκεντρο των ερευνών που διενεργούσαν οι αρμόδιες αρχές.
Αντιθέτως, οι ίδιες αρχές ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής στην οργάνωση για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Δηλαδή, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, η Maria Arena αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιθανά εμπλεκόμενα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Μας έκανε να αναρωτηθούμε το ότι η Μαρία Αρένα δεν ανακρίθηκε ποτέ από τον ανακριτή της υπόθεσης, Michel Claise. Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο γιος του ανακριτή και ο γιος της Maria Arena εμπλέκονται σε μια εταιρεία ιατρικής κάνναβης!
Η πληροφορία αυτή, η οποία δεν διαψεύστηκε, εγείρει τεράστια και προφανή ερωτηματικά για την αμεροληψία όλων των ανακριτικών ενεργειών, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και είχαν ως αποτέλεσμα την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή και τη στόχευση των ερευνών κυρίως σε αυτήν, ενώ δεν κινήθηκαν εγκαίρως οι διαδικασίες ουσιαστικής έρευνας για τη Maria Arena, παρά το γεγονός ότι η έρευνα των αρχών τη συνέδεε με την Panzeri.
Ο ανακριτής Michel Claise είχε τη νομική υποχρέωση να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης για τις κοινές δραστηριότητες του γιου του με τον γιο της Maria Arena και στη συνέχεια να απέχει από τον χειρισμό της παρούσας υπόθεσης, διότι υπάρχουν προφανείς λόγοι που δικαιολογούν την εξαίρεση.
Θα πρέπει να διερευνηθεί από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, εάν υπάρχουν σκόπιμες παραλείψεις στην έρευνα σχετικά με την πιθανή εμπλοκή άλλων προσώπων στην εκκρεμή υπόθεση. Η δικαιοσύνη πρέπει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία της».