Εδώ και εβδομάδες η Μαρίν Λεπέν αντιμάχεται με όλες τις δυνάμεις τις «άδικες», όπως τις χαρακτηρίζει, κατηγορίες περί κατάχρησης κονδυλίων του Ευρωκοινοβουλίου από το κόμμα της.
Και τώρα η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη καμπή στη δίκη της, όπου διακυβεύεται το κατά πόσον θα μπορέσει να κατεβεί υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Η Λεπέν αναμένει ετυμηγορία ενοχής καθώς οι εισαγγελείς ολοκληρώνουν σήμερα την παρουσίαση των αποδεικτικών τους στοιχείων και θα προτείνουν την ποινή που θεωρούν ότι πρέπει να της επιβληθεί. Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου και η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί αργότερα.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Λεπέν και 24 συνεργάτες της
Ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» και 25 αξιωματούχοι του, περιλαμβανομένης της Λεπέν, κατηγορούνται ότι έλαβαν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα από το 2004 μέχρι το 2016 κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ενώ όδευε την περασμένη εβδομάδα προς το δικαστήριο στο Παρίσι η Λεπέν, που ετοιμάζεται να κατεβεί για τέταρτη φορά υποψήφια σε προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ευχήθηκε με μήνυμά της στο X «κάθε επιτυχία» στον Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας πιθανώς κατά νου ότι η καταδίκη τον Μάιο του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα δεν του έκλεισε τον δρόμο της επιστροφής στον Λευκό Οίκο.
Ο κίνδυνος για την Λεπέν
Από την αρχή της μακράς και περίπλοκης δίκης της η Λεπέν έκανε δυναμική εμφάνιση στην αίθουσα καθισμένη στην πρώτη σειρά, παραμένοντας επί ώρες μέχρι αργά το βράδυ, εκφράζοντας με μορφασμούς τη διαφωνία της, συμβουλεύομενη συχνά τους δικηγόρους της.
Σε περίπτωση καταδίκης η Λεπέν, όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι, απειλείται με μέγιστη ποινή δεκαετούς κάθειρξης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στέρηση για δέκα χρόνια του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδιά της για το 2027.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο της επιβάλει αυτή την τελευταία ποινή τότε δύο είναι τα σενάρια: αν η ποινή δεν είναι προσωρινά εκτελεστέα, η Λεπέν μπορεί να την αποφύγει ασκώντας έφεση κατά της απόφασης, επειδή η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Εάν το δικαστήριο της επιβάλει την ποινή με προσωρινή εκτέλεση τότε η Λεπέν δεν θα μπορέσει να την αποφύγει ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, ωστόσο, φάνηκε να αντιλαμβάνεται την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο τον κίνδυνο της να στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. «Είμαι υποψήφια για την προεδρία», είπε η Μαρίν Λεπέν, εκφράζοντας τη λύπη της που «ο αυτοματισμός μιας ποινής ακαταλληλότητας για δημόσιο αξίωμα θα είχε ως συνέπεια να της στερήσει» την κούρσα για το Ελυζέ. «Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που θα στερούνταν στην πραγματικότητα την υποψήφιο πρόεδρό τους», είπε. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ενοχής και των ποινών που θα προτείνουν οι εισαγγελείς, στο περιβάλλον της ετοιμάζονται για «τα χειρότερα», όπως σημειώνουν γαλλικά ΜΜΕ.