Κατά του Ολλανδικού κράτους στρέφονται ανθρωπιστικές οργανώσεις για «συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα», με μήνυση που εκδικάζεται σήμερα.
Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το ολλανδικό κράτος ότι είναι συναυτουργός εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας επειδή παρέδωσε εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.
Στην Ολλανδία στεγάζονται μία από τις πολλές περιφερειακές αποθήκες ανταλλακτικών των αμερικανικών F-35, ανταλλακτικά τα οποία στη συνέχεια διανέμονται σε χώρες που τα ζητούν, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και η Oxfam Novib, το παράρτημα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας αμάχους. Η αποτροπή αυτού είναι πιο σημαντική από το να τηρήσει η Ολλανδία τις εμπορικές ή πολιτικές υποχρεώσεις της προς συμμαχικές χώρες, τονίζουν οι οργανώσεις.
«Το ολλανδικό κράτος να σταματήσει αμέσως τις παραδόσεις εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ»
«Το (ολλανδικό) κράτος πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παραδόσεις εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ», δήλωσε η δικηγόρος Λίχμπεθ Γιέχντελ στο πρωτοδικείο της Χάγης.
«Αυτή είναι η υποχρέωσή του βάσει... του Άρθρου 1 των συμβάσεων της Συνθήκης της Γενεύης, είναι υποχρέωσή του βάσει της Συνθήκης Γενοκτονίας για την αποτροπή γενοκτονιών και είναι υποχρέωσή του με βάση τη νομοθεσία για εξαγωγές», τόνισε.
Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την κήρυξη πολέμου κατά της Χαμάς που ήρθε ως απάντηση στην επίθεση μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και περίπου 240 πιάστηκαν όμηροι.
Σύμφωνα με την Γιέχντελ, η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς είναι δυσανάλογη.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά τους, δικηγόροι που εκπροσωπούν στη δίκη το ολλανδικό κράτος ανέφεραν ότι εξέτασαν τους κινδύνους να επιτραπεί η συνέχιση των εξαγωγών και τους στάθμισαν μαζί με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Τι απαντά η υπεράσπιση
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ολλανδικό κράτος, Ρέιμερ Φέλντουις, δήλωσε ότι είναι «νόμιμο» να αναρωτηθεί κανείς αν η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς έχει ξεπεράσει τα όρια.
«Αλλά μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί εύκολα», είπε. «Τα βάσανα του λαού της Γάζας είναι μεγάλα και το κράτος δεν το υποβαθμίζει αυτό. Αλλά ο νόμος που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι ένας απλός υπολογισμός».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα ένα ολλανδικό δικαστήριο να προσπαθήσει να κρίνει τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού από απόσταση και χωρίς να έχει στη διάθεσή του όλα τα γεγονότα.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της Ολλανδίας για την ασφάλεια και τα πολιτικά συμφέροντα να τηρήσει τις υποχρεώσεις και να συνεχίσει τις αποστολές - οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες αποθήκες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε δύο εβδομάδες.
AΠΕ-ΜΠΕ