Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που μερικώς κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ξεκαθάρισε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σήμερα, παρά τους θερμούς δεσμούς του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, επισημαίνει το Reuters.
Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αρχές στις τέσσερις περιφέρειες λένε ότι αναμένουν μεγάλες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία με βάση τους καταλογισμούς ψήφων στα δημοψηφίσματα, τα οποία το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως παράνομα, ενώ συρρέουν οι πληροφορίες για εκβιασμούς και νοθεία στη διαδικασία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κηρύξει την προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών - Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, σε διάγγελμά του την Παρασκευή.
«Η Σερβία… δεν θα το αναγνωρίσει αυτό (τα δημοψηφίσματα) καθώς τηρεί το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.
Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται αποκλειστικά στη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου της και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
«Είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων»
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει το Βελιγράδι στη συνεχιζόμενη αντίθεσή του στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, μιας πρώην νότιας σερβικής επαρχίας, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς. Η Μόσχα έχει επίσης αφήσει όπλα στη Σερβία στο παρελθόν.
Αλλά η Σερβία έχει επίσης επανειλημμένα αρνηθεί να υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και λέει ότι σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Προστατεύουμε τη δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων χωρών», είπε ο Βούτσιτς, ομολογώντας ότι τα κίνητρα του περιλαμβάνουν και την αποφυγή διεθνούς προηγούμενου που θα μπορούσε να φέρει δυσκολίες και στην δικιά του επικράτεια.