Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας ότι σκότωσαν τουλάχιστον 115 ανθρώπους από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο φέτος στην καταστολή αυτονομιστικού κινήματος στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε νοτιοανατολικές πολιτείες της Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 127 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για επιθέσεις σε κάπου είκοσι αστυνομικά τμήματα και εκλογικές εγκαταστάσεις.
Το αυτονομιστικό κίνημα των αυτοχθόνων λαών της Μπιάφρας, το IPOB (Indigenous People of Biafra), που τάσσεται υπέρ της απόσχισης της νοτιοανατολικής Νιγηρίας –περιοχής κατοικούμενης κατά πλειονότητα από μέλη της φυλής Ίγκμπο–, καθώς και ο παραστρατιωτικός του βραχίονας, το ESN (Eastern Security Network), κατηγορήθηκαν ότι υποκίνησαν τη βία. Το IPOB το διέψευσε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως ο στρατός, η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας DSS (Department of State Services), κατέστειλαν τις επιθέσεις σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ένοπλους καθώς και άοπλους πολίτες. «Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία σκιαγραφούν καταδικαστική εικόνα για την ανελέητη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας στις πολιτείες Ίμο, Ανάμπρα και Άμπα», τόνισε ο Οσάι Οτζίγκο, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδιο για τη Νιγηρία.
«Δεν έχω διαβάσει την έκθεση» της ΜΚΟ, απάντησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «κατέγραψε ότι τουλάχιστον 115 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021». Η αστυνομία της Νιγηρίας δεν αντέδρασε αμέσως στις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας. «Δεν έχω διαβάσει την έκθεση» της ΜΚΟ, «επομένως δεν μπορώ να απαντήσω», περιορίστηκε να πει ο Φρανκ Μπα, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Συγγενείς θυμάτων είπαν στην Αμνηστία ότι πολλά θύματα δεν ανήκαν στις ένοπλες ομάδες που επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας.
«Πολλά θύματα διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία στις πολιτείες Ίμο και Άμπα», σύμφωνα με την έκθεση. Η Αμνηστία συγκέντρωσε επίσης πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις, κακομεταχείριση και βασανιστήρια στην περιοχή. Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ίμο ανακοίνωσε τη σύλληψη τουλάχιστον 400 προσώπων που συνδέονταν με τα βίαια επεισόδια, κατ’ αυτόν. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας όμως έδειξε ότι στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που συνελήφθησαν «πιάστηκαν στην τύχη, στα σπίτια τους ή στους δρόμους, και δεν είχαν καμία σχέση με το ESN».
Νιγηριανές και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα στ παρελθόν τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας για παραβιάσεις. Ωστόσο, οι αρχές διαψεύδουν πάγια τις κατηγορίες αυτές. Η Νιγηρία κλιμάκωσε πρόσφατα την καταστολή των αυτονομιστών, προσάγοντας ιδίως τους ηγέτες τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Τον περασμένο μήνα ο ηγέτης και ιδρυτής του IPOB, ο Ναμντί Κάνου, συνελήφθη στην Κένυα, έπειτα από τέσσερα χρόνια που διέφευγε, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, και μετήχθη στα τέλη του Ιουνίου στη Νιγηρία για να δικαστεί. Κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «εσχάτη προδοσία».
Η Νιγηρία μετράει πάνω από 250 εθνοτικές ομάδες
Το IPOB ονειρεύεται να δει να ξαναγεννιέται η θνησιγενής Δημοκρατία της Μπιάφρας, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της οποίας είχε πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο που κράτησε 30 μήνες, από το 1967 μέχρι το 1970. Η σύρραξη εκείνη είχε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς, κυρίως Ίγκμπο, εξαιτίας πάνω απ’ όλα της ασιτίας και των ασθενειών. Άλλος ηγέτης των αυτονομιστών, ο Σάντεϊ Αντεγέμο, γνωστός επίσης με το όνομα Σάντεϊ Ιγκμπόχο, συνελήφθη τον Ιούλιο στο γειτονικό Μπενίν, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Γερμανία. Κρατείται στο Μπενίν εν αναμονή της έκδοσής του.
Αξιώνει επίσης, ανεξαρτησία της νοτιοδυτικής Νιγηρίας, ιδίως για τη φυλή των Γιορούμπα, μετά τα βίαια επεισόδια που αποδόθηκαν σε κτηνοτρόφους της φυλής Πελ στην περιοχή. Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, που ανήκει στη φυλή Πελ, κατηγορείται ότι ευνοεί τα μέλη της φυλής του από τον βορρά. Πολλοί έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά.
Με πληθυσμό 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, η Νιγηρία μετράει πάνω από 250 εθνοτικές ομάδες και συνταράσσεται συχνά από συγκρούσεις μεταξύ φυλών και κοινοτήτων. Οι τρεις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες είναι οι Χάουζα-Πελ στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι Ίγκμπο στο νοτιοανατολικό και οι Γιορούμπα στο νοτιοδυτικό.