Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ιράν νωρίτερα τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία αναθεωρώντας προς τα πάνω τον απολογισμό της που έκανε λόγο για 106 διαδηλωτές νεκρούς.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταγγείλει τη σκόπιμη χρήση φονικής βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας που οδήγησε στον φόνο τουλάχιστον 143 διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις που άρχισαν στις 15 Νοεμβρίου», γράφει η μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωση.
«Όλοι σχεδόν οι θάνατοι προκλήθηκαν από τη χρήση πυροβόλων όπλων», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ένας άνθρωπος πρέπει να «πέθανε μετά την εισπνοή δακρυγόνου» και «ένας άλλος μετά τον ξυλοδαρμό του».
Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά «ότι ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος και συνεχίσει να διερευνά».
Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει φόβο ότι η καταστολή έχει προκαλέσει «δεκάδες» νεκρούς.
Για την Αμνηστία, «η αύξηση του απολογισμού των νεκρών είναι ανησυχητική ένδειξη της ωμότητας με την οποία οι ιρανικές αρχές αντιμετώπισαν άοπλους διαδηλωτές και αποκαλύπτει μια φρικτή επίθεση κατά της ανθρώπινης ζωής».
Η Αμνηστία, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, δηλώνει ότι έχει συγκεντρώσει «φρικτές μαρτυρίες από (αυτόπτες) μάρτυρες και συγγενείς των θυμάτων» και ανέλυσε και επαλήθευσε βίντεο που «αποδεικνύουν ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σκόπιμα πυροβόλα εναντίον άοπλων διαδηλωτών που δεν αποτελούσαν καμιά θανάσιμη απειλή».
Η Αμνηστία μιλά επίσης για εικόνες που δείχνουν ότι «διαδηλωτές πυροβολήθηκαν την ώρα που διέφευγαν τρέχοντας», και δηλώνει ότι έλαβε πληροφορίες που αναφέρουν ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν τους νεκρούς στις οικογένειές τους».
«Σε άλλες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έβγαλαν από το νεκροτομείο πτώματα για να τα μεταφέρουν προς άγνωστες τοποθεσίες», προσθέτει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, η επαρχία όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θύματα ήταν το Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν με 40 νεκρούς, ακολουθεί η δυτική επαρχία Κερμανσάχ με 34 νεκρούς και η επαρχία της Τεχεράνης με 20 νεκρούς.
Έως τώρα, οι ιρανικές αρχές μιλούν για πέντε νεκρούς στις ταραχές, έναν πολίτη και τέσσερα μέλη των δυνάμεων της τάξης.