«Με μια ερασιτεχνική εισβολή ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 η εξέγερση των Ελλήνων κατά του Σουλτάνου. Τη νίκη τους τη χρωστούν και στην εμφάνιση μιας νέας δύναμης: των μέσων ενημέρωσης», γράφει η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Από τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας ξεπήδησε μια νέα εποχή».
H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης «ο αυστριακός καγκελάριος Μέτερνιχ έγραφε το Μάιο του 1821 ότι δεν πρόκειται για "εθνική" εξέγερση των Ελλήνων, αλλά για σχέδιο κατά της "συμμαχίας δύο μοναρχιών, της Ρωσίας και της Αυστρίας". Την αντίθεσή της στη θέση αυτή εξέφρασε ωστόσο με ηχηρό τρόπο μια δύναμη, την οποία μάταια προσπάθησε να φιμώσει ο Μέτερνιχ: η κοινή γνώμη. Και αυτό διότι λογοκρισία και αστυνομία δεν ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν τις ειδήσεις που έρχονταν από μια μακρινή εξέγερση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πόσο μάλλον που η εξέγερση συνέβαινε σε μια περιοχή σημείο αναφοράς της πνευματικής κίνησης του νεοανθρωπισμού. Το όραμα ότι τα μηνύματα ενός Περικλή, ενός Πλάτωνα χρήζουν υπεράσπισης γέννησε τον φιλελληνισμό.
Παντού στην Ευρώπη ξεπήδησαν σύλλογοι φιλελλήνων και συγκεντρώνονταν χρήματα. Σε εφημερίδες δημοσιεύονταν εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας «Γερμανικής Λεγεώνας». Οι ειδήσεις από την Ελλάδα γέμιζαν τις στήλες του Τύπου. Χιλιάδες εθελοντές πήραν το δρόμο για την Ελλάδα, με διασημότερο εξ αυτών τον βρετανό ποιητή Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι. Η εποχή των βασιλιάδων φθάνει στο τέλος της, έγραφε το 1821, και προέβλεπε ότι στο τέλος θα νικήσουν οι λαοί. Ο ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας στέφθηκε με επιτυχία περνώντας ωστόσο από συμπληγάδες. Η Ιερή Συμμαχία διαλύθηκε ενώ τέθηκαν επί τάπητος το Ανατολικό Ζήτημα και η δημιουργία εθνικών κρατών στα Βαλκάνια. Παράλληλα δημιουργήθηκε τότε μια συμμαχία, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα: κοινή γνώμη και μέσα ενημέρωσης».
Πηγή: Deutsche Welle