DW: Τέλος εποχής για το Die Linke στη γερμανική Βουλή -Δεν υφίσταται πλέον ως Κοινοβουλευτική Ομάδα - iefimerida.gr

DW: Τέλος εποχής για το Die Linke στη γερμανική Βουλή -Δεν υφίσταται πλέον ως Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το κόμμα της γερμανικής αριστεράς Die Linke
Το κόμμα της γερμανικής αριστεράς Die Linke / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αριστερά» (Die Linke) παύει να υπάρχει από σήμερα στη γερμανική Βουλή με τη μορφή που τη γνωρίζαμε από το 2007, το έτος ίδρυσής της μετά τη συγχώνευση του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Εκλογικής Εναλλακτικής για την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Το πρώτο εκ των δύο οργανικών συστατικών της ήταν, σημειωτέον, η μετεξέλιξη του παλαιού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, μια ιστορική και πολιτική ταυτότητα, από την οποία ορισμένα μέλη της δεν έχουν ακόμη απαγκιστρωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καιροί ήλθαν και παρήλθαν, τα πρόσωπα και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες άλλαξαν. Κι αν το 2009 η Αριστερά είχε κερδίσει στις τότε ομοσπονδιακές εκλογές το υψηλότερο ποσοστό, που πλησίαζε το 12%, στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 η εικόνα ήταν απογοητευτική. Με ένα ποσοστό οριακά γύρω στο 5% κατάφερε να εισέλθει τελικά στη Βουλή χάρη στον σύνθετο γερμανικό εκλογικό νόμο κι ένα μπόνους τριών βουλευτών.

Ήδη τότε τα σύννεφα της εσωκομματικής κρίσης ήταν εμφανή, σύννεφα που πύκνωσαν ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ιδεολογικές διαφωνίες που ανέκυψαν, μέχρι την αποχώρηση της Σάρας Βάγκενκνεχτ μαζί με άλλους εννέα βουλευτές, που την ακολουθούν στη «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW». Ένα πολιτικό μόρφωμα που διεκδικεί επίσης αυτοτελή κοινοβουλευτική υπόσταση με τη συγκρότηση δεκαμελούς Κ.Ο. και βέβαια την κάθοδο στις ευρωεκλογές του 2024 ως ανεξάρτητο κόμμα, με πρώτο κομματικό συνέδριο στις 27 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.

Η τελευταία πάντως δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, προ ημερών, δίνει μόλις 3% στην Αριστερά, η οποία από την 6η Δεκεμβρίου και μετά θα διαθέτει 28 πλέον βουλευτές στα έδρανα της γερμανικής βουλής και το πολιτικό μέλλον της θα είναι αβέβαιο. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και πρακτικές δυσκολίες ως επακόλουθα της απόσχισης Βάγκενκνεχτ: λιγότερα γραφεία, ανακατατάξεις προσωπικού και πόρων και πιθανώς λιγότερες επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή - το κόμμα της Αριστεράς ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δραστήριο στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.

«Πολιτική και μόνο πολιτική», χωρίς τη Βάγκενκνεχτ

«Γνωρίζουμε μόνο μια κατεύθυνση: προς τα εμπρός» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας (για άλλη μια φορά) την επίσημη διάλυση της Κ.Ο. της Αριστεράς, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις για τις πολλές διαδικαστικές λεπτομέρειες που έπονται και δηλώνοντας ότι «θα παραμείνει επικεφαλής της Κ.Ο. από εδώ και στο εξής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη Παρασκευή στο περιθώριο της Ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου και σε μια κρίσιμη σύνοδο στη σκιά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενώ η κυβέρνηση παλεύει να περάσει ουσιαστικά δύο δύσκολους προϋπολογισμούς (συμπληρωματικό για το 2023 και έπειτα για το 2024), o Nτίτμαρ Μπαρτς, ιστορικό στέλεχος και επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε ψύχραιμος και αισιόδοξος για το μέλλον.

Δεν επέλεξε να εστιάσει εμφατικά στη διάσπαση και τις ευρύτερες συνέπειές της, αποφεύγοντας αναφορές στην πρώην συντρόφισσα και νυν αντίπαλο Σάρα Βάγκενκνεχτ. Υπογράμμιζε όμως με κάθε ευκαιρία την «επείγουσα ανάγκη αριστερής αντιπολίτευσης» στη γερμανική Βουλή, ειδικά μετά την απόφαση της Καρλσρούης και την προετοιμασία ουσιαστικά των Γερμανών από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για «κοινωνικές περικοπές».

Αποστολή της νέας Κ.Ο. είναι, όπως είπε, μία: «Πολιτική, πολιτική και μόνο πολιτική» και μάλιστα «με αγωνιστικό πνεύμα και στόχο να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στην Αριστερά».

Μπαρτς: «Συνδέομαι στενά με τον Αλέξη Τσίπρα»

Η ιστορία της διάσπασης της γερμανικής Αριστεράς «σε live μετάδοση» θυμίζει έντονα την παράλληλη ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και τη Νέα Αριστεράς της λεγόμενης «ομάδας των 11».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση της DW σχετικά με τις εξελίξεις στους κόλπους του αδελφού κόμματος στην Αθήνα, ο Ντίτμαρ Μπαρτς ανέφερε: «Φυσικά παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ήμουν μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές εκεί, ώστε να συνδράμω κι εγώ στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι συνδέομαι στενά με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας, πάντα έλεγα ότι είναι μια κακή εξέλιξη η διάσπαση. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Αναμένω με αγωνία τις εξελίξεις. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Αυτό δυναμώνει εν τέλει τους Συντηρητικούς στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα».

Μάλιστα, ο ίδιος θέλησε να σχολιάσει την ευρύτερη πολυδιάσπαση των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα, παρατηρώντας: «Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν διάφορα αριστερά κόμματα, το ΚΚΕ, το οποίο στις τελευταίες εκλογές σημείωσε επιτυχία, ο Βαρουφάκης, ο οποίος παταγωδώς απέτυχε να μπει στη Βουλή, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διασπάται εκ νέου. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την ευρωπαϊκή εμπειρία, μπορώ να πω ότι αυτές οι διασπάσεις δεν έφεραν ποτέ ένα θετικό αποτέλεσμα».

Την ευρύτερη αδυναμία της σύγχρονης αριστεράς στην Ευρώπη να δώσει πειστικές απαντήσεις στους πολίτες, με αφορμή το γερμανικό και ελληνικό παράδειγμα, σχολίασε στο μικρόφωνο της DW στο περιθώριο της Ολομέλειας και ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Τρέγκερ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνογερμανικής Φιλίας.

Όπως είπε, και η πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαλυτικές τάσεις στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι πρόκειται για φαινόμενα που αφορούν τρόπον τινά όλα τα δημοκρατικά κόμματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με πολλές κρίσεις, με δύο πολέμους, με υψηλές ενεργειακές δαπάνες, με υψηλά καθημερινά έξοδα, με υψηλό πληθωρισμό. Είναι μια δύσκολη εποχή, στην οποία δεν λειτουργούν οι απλές απαντήσεις» ανέφερε. «Δυστυχώς, αυτό πετυχαίνει η νέα δεξιά: με απλές απαντήσεις να δημιουργεί την εντύπωση στους ανθρώπους ότι, π.χ., με τη μείωση των ξένων η ζωή θα ξαναγίνει φθηνότερη. Όμως η ζωή δεν είναι τόσο απλή και η Αριστερά από την άλλη δεν έχει αυτές τις απλές απαντήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ