Διάσκεψη με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποιείται στο Παρίσι, σε εκδηλώσεις όπου παρίστανται παγκόσμιοι ηγέτες και στελέχη εταιρειών που πρωτοστατούν στον κλάδο.
Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2025, η Γαλλία θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), συγκεντρώνοντας στο Γκραν Παλαί αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτες διεθνών οργανισμών, διευθύνοντες συμβούλους μικρών και μεγάλων εταιρειών, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου, μη κυβερνητικές οργανώσεις και καλλιτέχνες.
Η ατζέντα της διάσκεψης, πώς η Κίνα ανατρέπει τη συζήτηση
Η Γαλλία, πρόθυμη να προωθήσει την εθνική της βιομηχανία, φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής για τη δράση της τεχνητής νοημοσύνης μαζί με την Ινδία στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, με έμφαση σε τομείς όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πλεονέκτημα: τα ελεύθερα διαθέσιμα συστήματα ή συστήματα «ανοιχτού κώδικα» και η καθαρή ενέργεια για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων.
Τη Δευτέρα, στο πολυτελές σκηνικό του 125 ετών Γκραν Παλαί της πόλης, εκπρόσωποι από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες, επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί και άλλοι εμπειρογνώμονες, θα συγκεντρωθούν σε μια διήμερη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν την τρέχουσα πρόοδο και τους μελλοντικούς στόχους της ταχέως εξελισσόμενης, άκρως ανατρεπτικής τεχνολογίας που είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτή είναι η βασική, η επίσημη ατζέντα της Συνόδου, όμως υπάρχει μια εξέλιξη που ανατρέπει τη συζήτηση: η είσοδος της DeepSeek στο προσκήνιο, με την οποία η Κίνα μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» της τεχνητής νοημοσύνης, ταράσσοντας τα νερά και απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον κλάδο αυτόν, παρόλο που κρατούν την πρώτη θέση σε υποδομές και πόρους.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διάσκεψη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από την ΑΙ, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν, για την ασφαλή ανάπτυξη και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ευρώπη, επίσης, αναζητεί μια ευκαιρία να κάνει τη δική της δυναμική είσοδο. Εξάλλου, ένας από τους αξιωματούχους του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής στους δημοσιογράφους ως «κάλεσμα αφύπνισης» για τη Γαλλία και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι το μπλοκ δεν πρέπει να αφήσει την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης ανεκμετάλλευτη.
Άλλες χώρες αναγνωρίζουν επίσης μια πιθανή μετατόπιση της ισχύος της τεχνητής νοημοσύνης στον αέρα, όπως μεταδίδουν ρεπορτάζ και αναλύσεις.
Η διεθνής διάσκεψη του Παρισιού για την τεχνητή νοημοσύνη
Με αντικείμενο την ανάπτυξη και την διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία σταδιακά διαχέεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων (πολιτικών, επιστημονικών επενδυτικών κ.α.) πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων στο Παρίσι, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου με την συνάντηση περίπου 100 ιθυνόντων κρατών και διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την Πέμπτη ως και την Κυριακή πραγματοποιούνται κύκλοι συζητήσεων, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται ζητήματα όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά και στη διακυβέρνηση των κρατών, οι οικονομικές, περιβαλλοντικές, αλλά και πολιτισμικές επιπτώσεις της, το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και οι εφαρμογές της σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η άμυνα, η γεωργία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών κ.α.
Αναφερόμενοι ειδικότερα στον ρόλο της Ευρώπης, κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία σύγκλησης της διεθνούς διάσκεψης, σημειώνουν πως το ζήτημα της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα και στη δημιουργία μιας ανθρωπότητας πολλών ταχυτήτων.
Η «αφύπνιση της Ευρώπης» για την ανάπτυξη ανταγωνιστικής τεχνητής νοημοσύνης
Υπογραμμίζουν επίσης το θέμα της «αφύπνισης της Ευρώπης» στο θέμα αυτό και της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών (οικονομικών, γραφειοκρατικών και τεχνολογικών) για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας και την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου φαινομένου του brain drain από την Ευρώπη με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.
Σημειώνουν επίσης πως μείζονος σημασίας ζητήματα είναι η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη, το πώς αυτή θα τεθεί στην υπηρεσία των κοινωνιών και όχι οι κοινωνίες στην υπηρεσία της, ενώ υπογραμμίζουν πως οι εταιρείες που θα δεσπόσουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα κυριαρχήσουν στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο στόχος της Γαλλίας με τη διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη
Η γαλλική πλευρά αναφέρει τέλος πως στόχος της είναι οι εκπρόσωποι των κρατών που θα βρεθούν αυτές τις μέρες στο Παρίσι να αρχίσουν να συνεννοούνται, να εκφραστούν υπέρ της παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο μιας γενικής (μη δεσμευτικής) δήλωσης, αλλά και να αναλάβουν κάποιες δεσμεύσεις για μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνητή νοημοσύνη.
Ποιοι θα παρίστανται στη διάσκεψη του Παρισιού για το ΑΙ
Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές στη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού, όπου συμπρόεδροι θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η γαλλική διπλωματία έχει ανακοινώσει ότι παρόντες θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ντινγκ Σουεσιάνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ένας μεγάλος αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Το παρών θα δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά των διεθνών οργανισμών παρόντες θα είναι μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν και ο Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.
Τέλος η γαλλική πλευρά αναφέρει ότι πέραν των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, μεγάλα ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, όπως ο επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο διευθυντής του Google Deepmind και ο πρόεδρος της Microsoft ενώ δεν απέκλειε την παρουσία του ιδρυτή της κινεζικής DeepSeek, του Λιανγκ Γουενφένγκ, όπως άλλωστε και του Έλον Μασκ, με τον οποίο ήταν σε διαβουλεύσεις πριν ωστόσο αυτός αναλάβει κυβερνητικό πόστο στις ΗΠΑ.
Πάντως, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, το ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το BBC, αναφέρει πως ο Έλον Μασκ δεν θα παρευρεθεί στη διάσκεψη. Επίσης, το BBC έγραψε πως απών θα είναι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Δεν είναι γνωστό, για την ώρα, εάν ο επικεφαλής της DeepSeek θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.