Κατέληξε στις προτάσεις της και η τελευταία ομάδα πολιτών, για την εκπαίδευση, την εργασία και την οικονομία, στα πλαίσια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Στις 25-27 Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν 200 πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη στο Δουβλίνο για να υιοθετήσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την οικονομία, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τη ψηφιακή μετάβαση.
Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνάντηση της ομάδας, της οποίας οι προτάσεις θα τροφοδοτήσουν τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Πολλοί είναι οι συμμετέχοντες που συνδέθηκαν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.
Κατά την έναρξη των εργασιών, οι πολίτες συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρο. Φωτογραφήθηκαν μάλιστα με την Ουκρανική σημαία ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Βιώσιμη οικονομία και ποιοτικές θέσεις εργασίας
Οι πολίτες υπογράμμισαν την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να καταργήσει τη χρήση πλαστικού και να αυξήσει περαιτέρω τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και να επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που μειώνουν τα περιβαλλοντικά κόστη παραγωγής, τόνισαν οι συμμετέχοντες.
Οι πολίτες ζήτησαν, επίσης, την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος σήμανσης των τροφίμων και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων σε όλα τα κράτη μέλη.
Επιπλέον, κάλεσαν την ΕΕ να θεσπίσει έναν ενιαίο κατώτατο μισθό ώστε να διασφαλίζονται ποιοτικές θέσεις εργασίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δήλωσαν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ, ειδικά εκείνες που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία, και να μην τις μεταφέρουν σε χώρες με χαμηλό κόστος.
Η ψηφιακή εκπαίδευση και οι δεξιότητες όπως ο διάλογος και η κριτική σκέψη θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία καθώς αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την αγορά εργασίας, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες.
Κοινωνική δικαιοσύνη
Οι πολίτες πρότειναν τη διασφάλιση κοινωνικής και υγειονομικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους και την απονομή κατώτατων συντάξεων το ύψος των οποίων θα βρίσκεται πάνω από το όριο της φτώχειας.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα αιτήματα συγκαταλέγεται η διασφάλιση της πρόσβασης σε αξιοπρεπείς εργατικές κατοικίες, η εξασφάλιση ίσων οικογενειακών δικαιωμάτων και η θέσπιση κανόνων για την ευθανασία.
Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών πρέπει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο για την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με άλλες χώρες και πολιτισμούς, τόνισαν τα μέλη της ομάδας πολιτών. Ζήτησαν δε τα αγγλικά να αποτελούν βασικό μάθημα στα σχολεία.
Τα παιδιά πρέπει να ευαισθητοποιούνται σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν η ψηφιοποίηση και το ίντερνετ ήδη από το δημοτικό, και η ΕΕ οφείλει να αναπτύξει μια πλατφόρμα με εκπαιδευτικό υλικό για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
«Οι νέοι έχουν δικαίωμα στην καλή εκπαίδευση και στη σωστή διδασκαλία», είπε η Αβα από τη Σουηδία.
Ψηφιακή μετάβαση
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη μάχη ενάντια στο κυβερνοέγκλημα και το παράνομο περιεχόμενο, να επενδύσει σε ποιοτικές ψηφιακές υποδομές και να βελτιώσει την εκπαίδευση γύρω από θέματα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.
Οι πολίτες ζήτησαν επίσης την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τη προστασία των προσωπικών δεδομένων. "Εξετάσαμε τις δραστηριότητες των τεχνολογικών κολοσσών, των μεγάλων πλατφόρμων. Δεν μπορούν να μας υπαγορεύουν τον τρόπο ζωής μας. Πρέπει, αντιθέτως, να τους υπαγορεύεται ο τρόπος τήρησης των κανόνων, προστασίας των δεδομένων μας και της ιδιωτικής μας ζωής", δήλωσε ο Τζίνο από την Πορτογαλία.
Οι πολίτες πρότειναν περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων κανόνων που αναγκάζουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργούν αλγόριθμους για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας του περιεχομένου τους, καθώς και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης πλατφόρμας που να αξιολογεί τις πληροφορίες που προέρχονται από παραδοσιακά μέσα.
Τελική ευθεία
Οι εκπρόσωποι των ομάδων θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τις προτάσεις τους κατά την επόμενη ολομέλεια της Διάσκεψης στις 11-12 Μαρτίου, στο Στρασβούργο. Η σύνοδος της ολομέλειας θα αποτελείται από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας πολιτών.
Θα πραγματοποιηθούν δυο σύνοδοι ολομέλειας τον Μάρτιο και δυο τον Απρίλιο, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν τα τελικά συμπεράσματα. Τα τελικά συμπεράσματα της Διάσκεψης θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα υποβληθεί στους προέδρους του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάσουν με ταχύτητα πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση.