Σε μία συγκινητική τελετή λήξης, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, πολιτών και πολιτικών από όλη την Ευρώπη, το μήνυμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης περιείχε περισσότερη Ευρώπη, ενότητα και αποφασιστικότητα.
Οι ομιλίες της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν καθώς και του Κώστα Ανδρεαδάκη, Έλληνα φοιτητή- εκπροσώπου των πολιτών στην ολομέλεια της Διάσκεψης, σημάδεψαν τη σημερινή τελετή στο Στρασβούργο, που ολοκλήρωσε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αυτήν της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Μετσόλα: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποτελεί ένα success story
Με την ομιλία της Μετσόλα, στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τη σημερινή ιστορική «Ημέρα της Ευρώπης», τόνισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποτελεί ένα «success story, αν και όχι τέλειο».
Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε για την πραγματικότητα ενός χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στο τι προσδοκούν οι άνθρωποι και σε αυτό που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και της ασφάλειας. Είπε επίσης ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι συνδεδεμένο με το μέλλον της Ουκρανίας. «Είμαι τόσο περήφανη που βρίσκομαι εδώ σήμερα καθώς φτάνουμε σε αυτό το ορόσημο σε αυτή τη μοναδική άσκηση της δημοκρατίας, των ενεργών πολιτών», τόνισε.
«Μεταξύ των πολλών ομιλιών που ακούμε σήμερα, νομίζω ότι υπάρχει ένα μήνυμα που μπορούμε να αφαιρέσουμε σήμερα: το μέλλον της Ευρώπης είναι ακόμη άγραφο και η ιστορία μας εξαρτάται από εσάς, από όλους εμάς» ξεκαθάρισε η Μετσόλα.
Η Ουκρανία τέθηκε στο επίκεντρο και αυτή της συζήτησης. «Το μέλλον της Ευρώπης είναι συνδεδεμένο με το μέλλον της Ουκρανίας. Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματική. Και το κόστος της αποτυχίας είναι σημαντικό», προειδοποίησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας όμως ότι «η Ευρώπη δεν φοβήθηκε ποτέ».
«Τα πάνελ των πολιτών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία»
Στη συνέχεια, μεταξύ των ομιλητών, ο Κώστας Ανδρεαδάκης πήρε το λόγο εκ μέρους των πάνελ των πολιτών, εκπροσωπώντας τον πυρήνα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τους ίδιους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Έλληνας φοιτητής επιβεβαίωσε ότι τα πάνελ των πολιτών «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία». Δύο πράγματα ξεχώρισε ο Κώστας Ανδρεαδάκης: «Πρώτον, ο σεβασμός που επέδειξαν οι πολίτες για τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ στη Διάσκεψη και, δεύτερον», απευθυνόμενος στους πολιτικούς: Η ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων συνθηκών, ώστε η ΕΕ «να πετάξει από πάνω της το πέπλο της ολιγωρίας», ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ευέλικτη.
Φον ντερ Λάιεν: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό σας μέλλον»
Η δημοκρατία «πρέπει να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να είναι δεδομένο τι είναι η Ευρώπη, ενώ, απευθυνόμενη στους Ουκρανούς, υπογράμμισε: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό σας μέλλον». «Η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία και τα δυτικά Βαλκάνια κοιτάνε προς τα εμάς», είπε η Φον ντερ Λάιεν.
«Θα προτείνω, στο μέλλον, να δώσουμε στις Επιτροπές Πολιτών το χρόνο και τους πόρους για να διατυπώσουν συστάσεις προτού παρουσιάσουμε ορισμένες βασικές νομοθετικές προτάσεις. Γιατί η δημοκρατία δεν τελειώνει με εκλογές ούτε με συνέδρια. Πρέπει να δουλεύεται, να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα. Το είδαμε σε εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν είναι απαραίτητο», καθώς και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας των 27 χωρών-μελών σε σημαντικούς τομείς και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την ανταπόκριση της Κομισιόν ως προς τις προτάσεις των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022.
Μακρόν: «Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη»
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πήρε τελευταίος το λόγο και σε μία εκτενή ομιλία αναφέρθηκε στη σημασία μιας ενεργού Ευρώπης, που θα μπορεί να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια.
«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μακρόν, και ξεκαθάρισε ότι οι Ουκρανοί παλεύουν για την Ευρώπη. Για την ελπίδα και την ελευθερία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, τον πρόεδρό της και όλους τους πολίτες της», ξεκαθάρισε. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τα «ανείπωτα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία». Αλλά «δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», επέμεινε.
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης για «αρκετές δεκαετίες».
«Η Ουκρανία, με τον αγώνα και το θάρρος της, είναι ήδη σήμερα ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Αλλά ακόμα κι αν αύριο της χορηγούσαμε το καθεστώς του υποψηφίου (…) για ένταξη (…), όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία (…) θα διαρκέσει αρκετά χρόνια».
«Οι πολίτες πετύχατε μια άνευ προηγουμένου άσκηση της δημοκρατίας»
Για τη Διάσκεψη, της οποίας ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής και εκ των βασικών παραγόντων προώθησης της ιδέας, ο Μακρόν τόνισε ότι «οι πολίτες πετύχατε μια άνευ προηγουμένου άσκηση της δημοκρατίας». «Εσείς είστε οι εκπρόσωποι αυτής της προσπάθειας», επισήμανε.
«Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τα κείμενά μας, αυτό είναι προφανές». Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι «ευνοϊκός» για την αναθεώρηση των Συνθηκών. Εύχεται λοιπόν να συγκληθεί «συνέλευση για την αναθεώρηση των συνθηκών» από τον Ιούνιο. «Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους συμμετέχοντες στην τελετή της Διάσκεψης.