Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης περιλαμβάνει και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ.
Με τη συμβολή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι πολίτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη και εκρποσωπούν την Ελλάδα, έχουν γίνει μέρος μια πρωτόγνωρης διαδικασίας, που όπως αναφέρουν οι ίδιοι αλλά και συνολικά τα θεσμικά όργανατης Ένωσης, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές. Μιλώντας στην κάμερτα του γραφέιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κάποιοι από του Έλληνες πολίτες μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη.
Αργυρώ Μπέσιου- Εκπαιδευτικός
Η Αργυρώ Μπέσιου, εκπαιδευτικός, έλααβε μέρος στη Διάσκεψη ως συνοδός της κόρης της, η οποία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει του Ευρωπαίους πολίτες στην ΔΙάσκεψη. Με ενδιαφέρον και αγάπη γι τη διαδικασία, αναγνώρισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προοδεύσει αν δεν συμμετάσχουν οι πολίτες περισσότερο, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Σάσα Δόντη- Συνταξιούχος
Η Σάσα Δόντη, λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη ως μέλος της Ομάδας Πολιτών που καταπιάνεται με το κρίσιμα θέμα της μετανάστευσης και του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο. Η ίδια δράττεται της ευκαιρίας να προωθήσει τη θέση της για από κοινού διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, με αναλογική συμμετοχή και διατηρώντας τις παμπάλαιες αξίες της Ευρώπης στο προσκήνιο. Μάλιστα, για την συμμετοχή της στη Διάσκεψη έχει παραχωρήσει συνέντευξη και στο iefimerida.gr.
Αιμιλία Ρεντίφη- Φοιτήτρια
Η Αιμιλία Ρεντίφη, απ΄οτις νεώτερες συμμετέχουσες στη Διάσκεψη, μόλις 18 ετών, παραδέχεται ότι δεν ξέρει πολλά για την ΕΕ. Αλλά τη συγκινεί το γεγονός ότι άνθρωποι από τόσες χώρες με διφορετικές γλώσσες καταφέρνου να πετύχουν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα από κοινού.
Αλίκη Τζήλου- Συνταξιούχος
Η Αλίκη Τζήλου, συνταξιούχος, συμμετέχει στην Ομάδα πολιτών γιατο Περιβάλλον και την Υγεία, που κλήθηκε να καταθέσει τα συμπεράσματά της για τους δύο τομείς που σημαίνουν τόσα πολλά για την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα. Η ίδια επισημαίνει η Διάσκεψη είναι μια ευκαιρία να ακουστούν ισότιμα όλες οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών, είτε είναι από πλούσιες, πιο φτωχές, μικρές ή μεγαλύτερες χώρες.
Κωνσταντίνος Διαμαντάκης- Δημόσιος Υπάλληλος
Ο Κωνσταντίνος Διαμαντάκης βλέπει στη Διάσκεψη την μοναδική εμπειρία άνθρωποι από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες να συναντιούνται και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον τους. Αναγνωρίζει δε, ότι είναι ευκαιρία η Διάσκεψη, για να καταλάβει κανείς ότι πράγματα αυτονόητα για ένα μέρος της Ευρώπης δεν είναι αυτονοήτα για ένα άλλο.
Πολύγλωσση ψηιφακή πλατφόρμα- Ανοιχτή για τις ιδέες των πολιτών μέχρι 20 Φεβρουαρίου
Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη να καταθέσει τις απόψεις, τις ιδέες και τις σκέψεις του. Και μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της Διάσκεψης, οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψη στις εργασίες της Διάσκεψης και στα τελικά συμπεράσματα που θα καταθέσουν οι πολίτες στα ευρωπαϊκά όργανα.
Η πλατφόρμα, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα υποδέχεται προτάσεις πολιτών που θα ληφθούν υπόψη στην έκθεση που θα δημοσιευθεί στις 17 Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να μπορεί να δημοσιευθεί η έκθεση σε όλες τις επίσημες γλώσσες και να τροφοδοτήσει τις συνόδους Ολομέλειας της Διάσκεψης και τις ομάδες εργασίας.
Ωστόσο η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στην πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την ημερομηνία αυτή, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της συζήτησης διαδικτυακά. Η έκθεση που θα παρουσιάζει συνοπτικά τις εν λόγω προτάσεις θα εκπονηθεί μετά την 9η Μαΐου.