Στις 16 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδιοργανώσει την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.
Το συνέδριο θα συγκεντρώσει βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωπαίους Επιτρόπους, αποδέκτες βραβείων Νόμπελ Ειρήνης, βραβευμένους με βραβείο Ζαχάρωφ, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκούς και ενδιαφερόμενους. Θα συζητήσουν μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρεις κύριες ομάδες. Το συνέδριο οργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Παγκόσμια Ένωση Πανεπιστημίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πραγματοποιηθεί στη Μονή του Σαν Νικόλο στη Βενετία και στις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς και εξ αποστάσεως.
Σημαίνοντα πρόσωπα
Οι συμμετέχοντες θα ακούσουν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, την Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Πανεπσιτημίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βερόνικα Γκόμεζ, την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,Μισέλ Μπασελέ, τη Γενική Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ και τον Ντένις Μακουέγκε, αποδέκτη του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2018 και βραβευμένος με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2014. Θα συμμετάσχουν επίσης ενεργά εξέχοντες ευρωβουλευτές στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και πολλών μελών της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και δύο αντιπροέδρων του.
Δέουσα επιμέλεια, παγκόσμια λογοδοσία, αντίδραση σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι ομάδες θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η νομοθεσία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια μπορεί να κάνει τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται περισσότερο στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πώς η διεθνής δικαιοσύνη μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της παγκόσμιας λογοδοσίας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αξίες όταν χειρίζεται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παγκόσμιας δημοκρατίας.