Πάνω από 40 κράτη υπογράφουν διακήρυξη στη Διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, ένα νέο βήμα-απάντηση στη ρωσική εισβολή
Ένα βήμα τη φορά για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι η μάχη της αντιμετπώπισης της ρωσική εισβολής με το βλέμμα στραμμένο σε ένα βιώσιμο μέλλον για την Ουκρανία. Μετά από εργασίες διάρκειας δύο ημερών, διεθνείς οργανισμοί και δεκάδες χώρες με του εκπροσώπους τους υπέγραψαν συμφωνία για να στηρίξουν την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία εκτιμά επί του παρόντος το κόστος αυτής της ανάκαμψης σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle.
40 κράτη στην ίδια πλευρά- Με την Ουκρανία
Εκπρόσωποια από τουλάχιστον 40 χώρες μαζί με πολυμερείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπέγραψαν τη διακήρυξη του Λουγκάνο» που περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Η διακήρυξη επικεντρώνεται στην παροχή πολιτικής, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Μέρος του εγγράφου που είναι γνωστό ως οι «Αρχές του Λουγκάνο» θα καθοδηγήσει την ανοικοδόμηση, την οποία το Κίεβο υπολογίζει επί του παρόντος σε περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ (773 δισεκατομμύρια δολάρια), και περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία.
Η διακήρυξη ακολουθεί τη διήμερη διάσκεψη στην ελβετική πόλη με επίκεντρο την ανάκαμψη της χώρας.
«Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο»
«Χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο», είπε η Γερμανίδα υπουργός ανάπτυξης,
Σβέντζα Σούλτσε. Δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της Ουκρανίας «δεν είναι ένα έργο για ένα ή δύο χρόνια», σε μια διεθνή διάσκεψη χορηγών στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Η Σούλτσε σημείωσε επίσης την ευκαιρία που προσφέρει το έργο για τις γερμανικές βιομηχανίες.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ είναι αυτός που δήλωσε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του φτάνει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο Δένδιας, παρών από την αρχή της Διάσκεψης επιδίωξε να προωθήσει τα ζητήματα της διεθνούς νομιμότητας, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σε μια προσπάθεια να προασπίσει τόσο τα ευρωπαϊκά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η διήμερη αυτή σύνοδος στις Ελβετικές Άλπεις θα ολοκληρωθεί αργότερα, σήμερα.