Ένα εντυπωσιακό διαμαντένιο κολιέ, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με σκάνδαλο που επέσπευσε την πτώση της Μαρίας Αντουανέτας, έπιασε το ποσό των 4,8 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη.
Το διαμαντένιο κολιέ αποτελείται από τρεις σειρές συνολικά 500 διαμαντιών βάρους 300 καρατίων.
Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα πιθανώς μία δεκαετία πριν τη Γαλλική Επανάσταση και στις αρχές του 20ου αιώνα ανήκε στην Μαρκησία του Anglesey, μια αριστοκρατική οικογένεια της Βρετανίας, μέλη της οποίας φόρεσαν το περιδέραιο σε δύο στέψεις: εκείνου του βασιλιά Γεωργίου Στ΄το 1937 και 16 χρόνια αργότερα στη στέψη της κόρης του, βασίλισσας Ελισάβετ.
Το έβγαλε στο σφυρί ιδιώτης συλλέκτης από την Ασία και οι Sotheby’s είχαν εκτιμήσει αρχικά την αξία του στα 1,8 με 2,8 εκατ. δολάρια, αλλά η τιμή του εκτοξεύτηκε λόγω του έντονου ενδιαφέροντος εκείνων που ήθελαν να το αποκτήσουν.
Η αγοράστρια που πλειοδότησε τηλεφωνικώς ήταν «σε έκσταση», σχολίασε ο Αντρές Γουάιτ Κορέαλ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων των Sotheby’s.
«Ηταν έτοιμη να παλέψει και το έκανε. Υπάρχει προφανώς αυξημένο ενδιαφέρον για ιστορικά κοσμήματα με υπέροχη προέλευση… Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν μόνο το αντικείμενο, αλλά όλη την ιστορία που συνδέεται με αυτό», πρόσθεσε.
Πώς ενδέχεται να συνδέεται το διαμαντένιο κολιέ με τη Μαρία Αντουανέτα
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών ορισμένα από τα διαμάντια του περιδέραιου ενδέχεται να προέρχονται από το κόσμημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της «υποθεσης του διαμαντένιου κολιέ της βασίλισσας».
Στο σκάνδαλο του 1785 στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ενεπλάκη ένας καρδινάλιος που προσπαθούσε να ανακτήσει την εύνοια της Μαρίας Αντουανέτας, η οποία εξαπατήθηκε για να αποκτήσει ένα περιδέραιο για λογαριασμό κάποιας που παρίστανε τη βασίλισσα.
Η απάτη, ωστόσο, αποκαλύφθηκε όταν οι κοσμηματοπώλες, που δεν έλαβαν ποτέ την πρώτη δόση για το διαμαντένιο κολιέ, ζήτησαν τα χρήματα απευθείας από τη βασίλισσα, η οποία δεν παρέλαβε ποτέ το περιδέραιο.
Ο απατεώνας, στα χέρια του οποίου ήταν το διαμαντένιο κολιέ, το διέλυσε στο μεταξύ και το πούλησε στο Λονδίνο. Το σκάνδαλο αμαύρωσε τη φήμη της Μαρίας Αντουανέτας, η οποία κατηγορήθηκε άδικα για ανάρμοστη σχέση με καρδινάλιο, και δυσφήμησε τη γαλλική μοναρχία ενόψει της Γαλλικής Επανάστασης, στην οποία η βασίλισσα οδηγήθηκε τελικά στη γκιλοτίνα.