Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη διαδήλωσαν υπερ της κατάπαυσης πυρός στην Γάζα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.
Διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Ουάσινγκτον για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Στο Λονδίνο, βίντεο έδειχναν μεγάλα πλήθη να πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες αποκλείοντας τμήματα του κέντρου της πόλης, προτού διαδηλώσουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα "Ελευθερία για την Παλαιστίνη" και φώναζαν "κατάπαυση του πυρός τώρα" και "κατά χιλιάδες, κατά εκατομμύρια, είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι".
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε 11 συλλήψεις. Ένα άτομο συνελήφθη για επίδειξη πλακάτ που θα μπορούσε να υποκινήσει μίσος, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας.
Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, αφού η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 240 ομήρους σε μια επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ απέφυγε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και, αντίθετα, τάχθηκε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Διαδηλώσεις και στην Ουάσινγκτον
Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, ενώ ορισμένοι φώναζαν "Μπάιντεν, Μπάιντεν δεν μπορείς να κρυφτείς, υπέγραψες για τη γενοκτονία", προτού συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας, λίγα βήματα μακριά από τον Λευκό Οίκο.
Οι ομιλητές κατήγγειλαν την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, φωνάζοντας "έχετε αίμα στα χέρια σας". Ορισμένοι ορκίστηκαν να μην υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο το επόμενο έτος, καθώς και τις εκστρατείες άλλων Δημοκρατικών που διεκδικούν αξιώματα, χαρακτηρίζοντάς τους "διπρόσωπους".
Την ίδια ώρα, άλλοι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στους επικεφαλής ομάδων πολιτικών δικαιωμάτων επειδή δεν καταδίκασαν τη δολοφονία γυναικών και παιδιών από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Αξιωματούχοι υγείας της Γάζας δήλωσαν το Σάββατο ότι περισσότεροι από 9.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την ισραηλινή επίθεση.
Παρίσι
Στο κέντρο του Παρισιού, χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας κατάπαυση του πυρός με πλακάτ που έγραφαν "Σταματήστε τον κύκλο της βίας" και "Το να μην κάνεις τίποτα, να μην λες τίποτα σημαίνει ότι είσαι συνένοχος".
Ήταν μία από τις πρώτες, μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που επετράπησαν νόμιμα στο Παρίσι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι γαλλικές αρχές είχαν απαγορεύσει κάποιες προηγούμενες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις λόγω ανησυχιών για διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα στις 9 Νοεμβρίου, καθώς προσπαθεί να συντονίσει τη βοήθεια για τον θύλακα.
"Ήρθαμε εδώ σήμερα για να δείξουμε την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξή μας για την ειρήνη, για μια ειρηνευτική λύση με δύο κράτη, ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος", δήλωσε ο Αντουάν Γκερέιρο, ένας 30χρονος δημόσιος υπάλληλος.
Ο Wahid Barek, ένας 66χρονος συνταξιούχος, εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων πολιτών.
"Λυπάμαι για τους θανάτους αμάχων και από τις δύο πλευρές. Οι άμαχοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις ενέργειες. Είναι πραγματικά ντροπή", είπε.
Βερολίνο-Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα
Στο Βερολίνο, διαδηλωτές ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη Γάζα.
Η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες για τη στάση τους, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και φιλοξενεί μέλη της Χαμάς. Η Άγκυρα δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένα κράτη του Κόλπου.
Στο πάρκο Σαρατσάνε της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν "Μπλίνκεν, συνένοχε της σφαγής, φύγε από την Τουρκία", με μια φωτογραφία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μπλίνκεν μαζί με ένα κόκκινο "Χ".
"Παιδιά πεθαίνουν, μωρά πεθαίνουν εκεί, βομβαρδίζονται", δήλωσε η 45χρονη δασκάλα Γκιουλσούμ Αλπάι.
Πλάνα από την Άγκυρα έδειχναν διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας αφίσες που έγραφαν: "Το Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία, ο Μπάιντεν το πληρώνει".
Πηγή: Reuters