Τι συζητήθηκε στη δεύτερη ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης - iefimerida.gr

Τι συζητήθηκε στη δεύτερη ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

αντιπρόσωποι δεύτερης ολομέλειας
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δεύτερη ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης συζήτησε τις συνεισφορές των πολιτών και εξέτασε την μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών της Διάσκεψης.

Η σύνοδος ολομέλεια της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο, συγκεντρώνοντας πολίτες, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εθνικών κοινοβουλίων, και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις ιδέες και εκθέσεις των πάνελ πολιτών της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη Νεολαία (EYE2021), των εθνικών ομάδων πολιτών και εκδηλώσεων και της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νεολαία στο προσκήνιο

Η νεολαία έχει ξεχωριστή θέση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από την ποσόστωση του ενός τρίτου των συμμετεχόντων που πρέπει να είναι νέοι, η Διάσκεψη θα λάβει υπόψη της αυτούσια τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη Νεολαία (ΕΥΕ). Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη Νεολαία (EYE2021), η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, παρουσίασαν έκθεση με τις 20 δημοφιλέστερες ιδέες της EYE2021. Στις ιδέες αυτές συγκαταλέγεται η καθιέρωση υπερεθνικών εκλογικών καταλόγων για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενίσχυση των μη τεχνικών δεξιοτήτων ("soft skills") και της εκμάθησης ξένων γλωσσών στα σχολεία, η ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η κατάργηση του δικαιώματος άσκησης βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Αν πρέπει να συγκρατήσουμε ένα πράγμα από τη σημερινή μας έκθεση, είναι ότι η νεολαία έχει σαφές όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και είμαστε εδώ για να στείλουμε αυτό το μήνυμα», είπε η Μαρτίνα Μπραμπίγια από την Ιταλία, μια από τους τρεις εκπροσώπους της εκδήλωσης μαζί με την Γκρέτα Αντάμεκ (Γερμανία) και τον Τόμι Λάρσεν (Δανία).

Φερχόφσταντ: Μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια πρωτόγνωρη και ανοιχτή διαδικασία δημοκρατικής συμμετοχής που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 9.000 ιδέες μέσω της πλατφόρμας της Διάσκεψης και πάνω από 15.000 σχόλια, ανέφερε σχετικά ο συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης, Γκι Φερχόφσταντ, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πλατφόρμα προσφέρει γόνιμο έδαφος για εποικοδομητικές ιδέες και προτάσεις βελτίωσης της ΕΕ ως οικοδόμημα», είπε ο Φερχόφσταντ. «Ορισμένα ζητήματα που επανέρχονται είναι η κατάργηση του δικαιώματος βέτο (όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων), η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης [...] και η ανάγκη διατήρησης της πολυγλωσσίας ως τρόπος διαμόρφωσης μια πραγματικής Ευρώπης για τους πολίτες», σημείωσε ο ευρωβουλευτής. Οι περισσότερες ιδέες που έχουν υποβληθεί μέσω της πλατφόρμας αφορούν τη δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μόνο το 15% των συνεισφερόντων έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα ως γυναίκες, σε σύγκριση με το 60% των συνεισφερόντων που έχουν εγγραφεί ως άνδρες (το 25% περίπου των συνεισφερόντων δεν έχει δηλώσει συγκεκριμένο φύλο).

«Αυτή η υποεκπροσώπηση δείχνει ότι οι φωνές των γυναικών έχουν καταπνιγεί από εκείνες των ανδρών. Πώς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι εισακούγονται οι φωνές όλων των Ευρωπαίων, όταν αγνοούμε τους προβληματισμούς του 50% του πληθυσμού;», είπε η Έλσι Γκίσλεγκαρντ από τη Σουηδία.

Άλλοι έκαναν εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους, ιδιαίτερα των γυναικών, της νεολαίας και των ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο, κρίνοντας το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην πρωτοβουλία χαμηλό σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα θα συνεχίσει να δέχεται ιδέες και προτάσεις από τους πολίτες και να φιλοξενεί εκδηλώσεις. Τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν στην τρίτη έκθεση, η οποία θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τα μέλη της ολομέλειας πρότειναν να συνεχιστεί η λειτουργία της πλατφόρμας ως μόνιμο μέσο επικοινωνίας μέσω των θεσμικών οργάνων και των πολιτών.

Οι πολίτες στο επίκεντρο των συζητήσεων

Πρόκειται για την πρώτη ολομέλεια της Διάσκεψης στην οποία οι 80 εκπρόσωποι των τεσσάρων πάνελ πολιτών ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και συζήτησαν τα θέματα που έχουν θέσει οι πολίτες. Οι εκπρόσωποι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που ενδέχεται να ενταχθούν στην ΕΕ, έλαβαν επίσης πρόσκληση συμμετοχής. Οι ομάδες εργασίας της Ολομέλειας συγκροτήθηκαν σε σώμα στις 22 Οκτωβρίου για να προετοιμάσουν τις συζητήσεις του Σαββάτου.

Οι πολίτες έλαβαν ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης και ζήτησαν να ακουστούν οι φωνές τους. «Λέτε ότι εμείς ( οι νέοι] είμαστε το μέλλον. Θα ήθελα λοιπόν να στραφώ σε εσάς και να σας πω ότι εσείς τα μέλη της ολομέλειας είστε το μέλλον κι ότι εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε εσάς για να εισακούσετε τις εκκλήσεις μας», είπε ο Ζοέμι Λιντάου από τη Μαρτινίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθούν στις 17-18 Δεκεμβρίου και στις 21-22 Ιανουαρίου για να συζητηθούν οι προτάσεις των τεσσάρων Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών οι οποίες θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τότε. Ο συμπρόεδρος Γκι Βερχόφσταντ τόνισε ότι οι συνεδρίες αυτές θα έχουν διαφορετική δομή, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους εκπροσώπους των Ομάδων για να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους. Προβλέπονται επίσης συζητήσεις με τα άλλη μέλη της ολομέλειας σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα.

Στιγμιότυπα από τη δεύτερη ολομέλεια της Διάσκεψης:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ