Bloomberg: H δεύτερη ευκαιρία του Μακρόν να πείσει τους Γάλλους για το όραμά του - iefimerida.gr

Bloomberg: H δεύτερη ευκαιρία του Μακρόν να πείσει τους Γάλλους για το όραμά του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ / Φωτογραφία: AP Photo / Lewis Joly
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη νίκη του επί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε άλλη μια ευκαιρία για να πείσει τους Γάλλους ότι η φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα και τα σχέδιά του για τη στήριξη των επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ τους.

Και μολονότι το εκλογικό σώμα αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του 44χρονου κεντρώου Γάλλου προέδρου, πολλοί τον ψήφισαν όχι επειδή έχουν ενθουσιαστεί με το όραμά του, αλλά για να κλείσουν το δρόμο προς την εξουσία στην υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού, με την ψαλίδα των 17 ποσοστιαίων μονάδων (58,5% έναντι 41,5% της Λεπέν) να έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο ήμισυ εκείνης προ πενταετίας, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλοί από τους συμπατριώτες μας με ψήφισαν όχι για να στηρίξουν τις ιδέες που αντιπροσωπεύει, αλλά για να κλείσουν το δρόμο στην ακροδεξιά», παραδέχθηκε ο Μακρόν στην επινίκια ομιλία του στο Πεδίο του Άρεως στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Ο Μακρόν ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος να φέρει την επανάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά η μεταρρυθμιστική ορμή του πρώτου χρόνου της προηγούμενης θητείας του επιβραδύνθηκε από διαδηλώσεις, ενώ τη φρέναρε ακόμη περισσότερο η πανδημία του κορωνοϊού. Και στο τέλος της θητείας του η δυσαρέσκεια ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην έναρξή της. «Αυτή η νέα πενταετής θητεία δεν πρέπει να είναι συνέχεια της προηγούμενης», είπε ο ίδιος.

Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη απέναντί του με περίπου έναν στους δύο Γάλλους να εγκρίνουν τους χειρισμούς του στην οικονομία και τις προσπάθειές του να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πολλοί τον θεωρούν αλαζόνα και αποκομμένο από τα προβλήματα του μέσου πολίτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών και της ένωσης του γαλλικού λαού

Μετά τη χθεσινή νίκη του τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν ο Μακρόν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που χρειάζεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το χθεσινό αποτέλεσμα τον φέρνει σε μια θέση σχετικής ισχύος, αν και θα χρειαστεί πιθανότατα να συμπήξει συμμαχίες με άλλα κόμματα καθώς η Λεπέν κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν την εκστρατεία για τον «τρίτο γύρο».

Η Λεπέν εμφάνισε ως «νίκη» το ποσοστό που απέσπασε στη χθεσινή αναμέτρηση. «Εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της εθνικής παράταξης και για αλλαγή», είπε στους οπαδούς της προτού ψάλλουν μαζί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Έτσι η πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι να γεφυρώσει τα χάσματα στη χώρα του και να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα σχέδιά του να καταστήσει ανταγωνιστικότερη τη γαλλική οικονομία με αναμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών, όπως το συνταξιοδοτικό και βελτίωση των οικονομικών στοιχείων καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της γαλλικής οικονομίας είναι χαμηλότερο τώρα από ό,τι ήταν επί των ημερών του Φρανσουά Ολάντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανοικοδόμηση με τη βοήθεια όλων χωρίς να αφήσουμε κανέναν στο περιθώριο για να χτίσουμε μια κοινωνία, όπου οι πολίτες θα ζουν και θα ανασαίνουν καλύτερα. Έχουμε, βέβαια, μια ισχυρή ακροδεξιά και υψηλότερη αποχή και πρέπει να τα λάβουμε αυτά υπόψη μας σκεπτόμενοι πώς θα ενώσουμε καλύτερα τους πολίτες», σχολίασε η υπουργός Περιβάλλοντος του Μακρόν, Μπάρμπαρα Πομπιλί.

Διεθνής ανακούφιση για τη νίκη Μακρόν

Η αντίδραση για το αποτέλεσμα ήταν πιο ενθουσιώδης μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων της Γαλλίας, που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να αλώσει το Ελυζέ η ακροδεξιά Λεπέν και θαυμάστρια του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια περίοδο που η ΕΕ στέκεται απέναντι στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αίσθηση προκάλεσε τρία 24ωρα πριν τις γαλλικές εκλογές η παρέμβαση με άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύτηκε σε αρκετές εφημερίδες οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καλώντας τους Γάλλους ψηφοφόρους να μη στηρίξουν την υποψήφια «που τάσσεται ανοικτά υπέρ εκείνων που επιτίθενται κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας μας». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μίλησε με τον Μακρόν μετά τη νίκη του, σχολίασε στο Twitter ότι η επανεκλογή του δείχνει μια ισχυρή δέσμευση προς την Ευρώπη.

Η αναδιαμόρφωση του γαλλικού πολιτικού τοπίου

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Μακρόν επικέντρωσε χθες το βράδυ την επινίκια ομιλία του στις ανησυχίες του αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο καθώς η προεκλογική εκστρατεία ώθησε τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα ύδατα με τη διαμόρφωση τριών παρατάξεων στο νέο πολιτικό τοπίο της χώρας με τον Μακρόν στο κέντρο, την ακροαριστερά υπό τον νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν και την Μαρίν Λεπέν στην ακροδεξιά. «Η εθνική παράταξη πρέπει να συσπειρωθεί και να κινητοποιηθεί, Η ευθύνη μας είναι τεράστια», δήλωσε ο ακροδεξιός αντίπαλος της Λεπέν, Ερίκ Ζεμούρ. «Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών σε κάθε πόλη και χωριό της Γαλλίας, στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν εμφανίστηκε πιο ενωτικός στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνια έχοντας κατά νου τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και μάλιστα δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις ακόμη και για το συνταξιοδοτικό. «Θα πρέπει να βρεθεί μια απάντηση για την οργή και τις διαφωνίες κι αυτό θα είναι η ευθύνη μου», είπε χθες δηλώνοντας πρόεδρος όλων των Γάλλων. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ