Δεσποτόπουλος: Ο Πούτιν θέλει ενεργειακό black out στην Ευρώπη για να δημιουργήσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Δεσποτόπουλος: Ο Πούτιν θέλει ενεργειακό black out στην Ευρώπη για να δημιουργήσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στο ενδεχόμενο του ενεργειακού black out στην Ευρώπη αλλά και στις μελλοντικές ενέργειες του Βλάντιμιρ Πούτιν στάθηκε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Η απαίτηση της Ρωσίας για χρήση του εθνικού της νομίσματος στις συναλλαγές που αφορούν την εξαγωγή φυσικού αερίου αποτελεί μία ριψοκίνδυνη κίνηση εκ μέρους του Κρεμλίνου, έναντι των δυτικών οικονομικών και κοινωνιών. Γνωρίζοντας το Κρεμλίνο την ενεργειακή εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό ενεργειακό πόρο, αξιοποιεί την απειλή διακοπής της παροχής για κάποιες χώρες, στοχεύοντας αφενός στη δημιουργία ρήγματος εντός του δυτικού στρατοπέδου και αφετέρου στην ενίσχυση του εθνικού νομίσματος», είπε μιλώντας στο iefimerida.gr και συνέχισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κίνηση αυτή ομοιάζει αρκετά με αυτή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών κατά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όπου διακήρυξαν εμπάργκο πετρελαίου, λόγω του πολέμου με το Ισραήλ. Ο OPEC διέκοψε την παροχή πετρελαίου στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ολλανδία, ως αντίποινα στον ανεφοδιασμό του Ισραήλ με όπλα. Το κόστος του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε και εντός του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε ρήγμα».

Όπως είπε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνθηκαν από την Αμερικανική πολιτική, καθώς και η Ιαπωνία, ενώ η ΕΟΚ, πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάστηκε εβδομάδες για να διαμορφώσει μία κοινή πολιτική, υιοθετώντας τελικά την φιλοαραβική δήλωση της 6ης Νοεμβρίου, που οδήγησε σε άρση του εμπάργκο.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη βίωσε τις ισχυρότερες συνέπειες από την άνοδο των τιμών: ακυρώσεις πτήσεων, απαγόρευση χρήσης των αυτοκινήτων τις Κυριακές, όριο στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, σύσταση για περιορισμένη θέρμανση, όριο ταχύτητας στα 88 χλμ και αγορά βενζίνης με μονά- ζυγά και δελτίο ήταν μερικά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αμερικανικές πολιτείες για την αντιμετώπιση της κρίσης», επισήμανε ο διεθνολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεσποτόπουλος: Η Ρωσία στοχεύει στο να δημιουργήσει εκ νέου ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Επιπρόσθετα, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τόνισε πως πλέον η Ρωσία μιμούμενη την αραβική τακτική είναι εμφανές ότι «στοχεύει στο να δημιουργήσει εκ νέου ρήγμα στο ΝΑΤΟ, να επηρεάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να δημιουργήσει προβλήματα σε οικονομίες των δυτικών χωρών, ώστε να θέσει ερωτηματικά γύρω από την ικανότητα διατήρησης των κυρώσεων έναντι της Μόσχας. Αν και η κίνηση είναι δεικτική της οικονομικής και γεωπολιτικής δυσκολίας της Ρωσίας, δεν παύει να αποτελεί έναν ουσιαστικό κίνδυνο δημιουργίας πλαισίου ενεργειακής ανεπάρκειας στην Δύση και τελικά ενός ιδιότυπου black-out».

Ανέφερε ακόμη ότι: «Η αρχικά κοινή στάση των δυτικών έναντι της ρωσικής απαίτησης πιθανά να απομακρύνει τον κίνδυνο, αλλά η δυτική αποφασιστικότητα μπορεί να τεθεί υπό πίεση, αν όντως το Κρεμλίνο υλοποιήσει τις απειλές του. Ήδη στο τελευταίο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκαν διαφορετικές γραμμές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής πρόκλησης, με δύο κράτη - μέλη, την Ισπανία και την Πορτογαλία, να οριοθετούν με επιτυχία μία αυτόνομη προσέγγιση στο ζήτημα και την υπόλοιπη Ευρώπη να παραμένει διαιρεμένη, μεταθέτοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος στο επόμενο Συμβούλιο του Μαΐου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ