Η κινεζική ανάμιξη στις φετινές εκλογές στη Λιθουανία, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί» λόγω της λιθουανικής στήριξης προς την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Λιθουανίας.
Η Κίνα υποβάθμισε τις σχέσεις με τη Λιθουανία και πίεσε πολυεθνικές να διακόψουν τους δεσμούς με τη χώρα της Βαλτικής των 2,8 εκατ. κατοίκων που επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει ντε φάκτο πρεσβεία εκεί στα τέλη του 2021.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος και έχει εντείνει τις πιέσεις προς άλλες χώρες να υποβαθμίσουν ή να διακόψουν τις σχέσεις με τη νήσο, ακόμα και τις ανεπίσημες.
Η πολιτική της Λιθουανίας για την Ταϊβάν και η Κίνα
Η Λιθουανία, όπως οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, αναγνωρίζει ότι η Κίνα έχει υιοθετήσει τη θέση ότι υπάρχει «μία Κίνα» και ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της. Δεν έχει πλήρεις σχέσεις με την Ταϊβάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Ιανουάριο του 2022, κατηγορώντας την Κίνα για εμπορικές πρακτικές που συνιστούν διάκριση σε βάρος της Λιθουανίας. Η προσφυγή ανεστάλη τον Ιανουάριο του 2024.
«Θα έλεγα ότι το σενάριο να γίνει απόπειρα επηρεασμού των εκλογών σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί…Αναφέρομαι κυρίως στην Κίνα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντάριους Γιαουνίσκις, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Λιθουανίας.
Κίνα: «Ντροπή για την ανθρωπότητα ο πόλεμος στη Γάζα»
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Λιθουανίας δεσμεύθηκε να στηρίξει «αυτούς που μάχονται για την ελευθερία στην Ταϊβάν» πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το 2020 και η πολιτική του για την Ταϊβάν έχει ευρέως υποστηριχθεί από τον πρόεδρο της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα. Ο Ναουσέντα βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές τον Μάιο ενώ οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.
«Εντοπίζουμε έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές, τις προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές, διότι είναι πολύ σημαντικό για την Κίνα λόγω της πολιτικής μας για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Γιαουνίσκις.
Η κινεζική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιθουανία δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Η Κίνα κλιμάκωσε τις κατασκοπευτικές της προσπάθειες στη Λιθουανία το 2023, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λιθουανίας σήμερα στην ετήσια αξιολόγηση απειλών.
Κυβερνοπαράγοντες «προσκείμενοι στην Κίνα» έχουν εντοπιστεί να ερευνούν τακτικά θεσμούς της λιθουανικής κυβέρνησης για ευάλωτα σημεία με «στόχο να διεισδύσουν στα δίκτυά τους», δήλωσαν.