Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνει πως «δεν μετανιώνει ούτε δευτερόλεπτο» για την επιστροφή του στη Ρωσία.
Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του και κάλεσε τους συμπολίτες του να «μην φοβούνται».
«Το έκανα, δεν μετανιώνω ούτε δευτερόλεπτο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον αγώνα του εναντίον του Κρεμλίνου και στην επιστροφή του στη χώρα παρά την πιθανότητα να συλληφθεί, όπως και έγινε, έπειτα από μήνες ανάρρωσης μετά τη δηλητηρίασή του.
«Έπειτα από έναν χρόνο στη φυλακή, σας λέω αυτό που φώναξα σε εκείνους (που με υποστήριζαν) ενώπιον του δικαστηρίου: "μην φοβάστε"», είπε ακόμη ο αντιπολιτευόμενος, μηνύματα του οποίου μεταδίδονται τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η σημερινή ανάρτησή του συνοδεύεται από μια φωτογραφία του με στολή κρατουμένου μαζί με τη σύζυγό του, Γιούλια.
Στο δικαστήριο και πάλι ο Ναβάλνι
Ο Ναβάλνι εμφανίστηκε και πάλι σήμερα σε δικαστήριο, αυτή τη φορά για την εξέταση δύο αγωγών που είχε καταθέσει εναντίον της σωφρονιστικής διοίκησης. Το δικαστήριο του διαμερίσματος Πετούτσκι στην περιφέρεια Βλαντίμιρ, όπου είναι φυλακισμένος, εξετάζει τις δύο υποθέσεις.
Ο Ναβάλνι συμμετείχε στην πρώτη ακρόαση μέσω βιντεοσύνδεσης, κλεισμένος σε ένα κλουβί, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το ανεξάρτητο διαδικτυακό κανάλι Dojd.
Ένας χρόνος από τη σύλληψή του
Ο αντιπολιτευόμενος συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2021 σε αεροδρόμιο της Μόσχας, κατά την επιστροφή από την ανάρρωσή του στη Γερμανία έπειτα από μια σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη στη Σιβηρία τον Αύγουστο για την οποία επιρρίπτει την ευθύνη στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα για αυτή την απόπειρα δολοφονίας, δηλώνοντας πως δεν διαθέτει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο και κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν της διαβίβασε τις ιατρικές εξετάσεις του Ναβάλνι.
Αυτός ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ καταδικάστηκε στη συνέχεια σε φυλάκιση δυόμιση ετών για μια υπόθεση "απάτης" η οποία θεωρεί πως είχε πολιτικά κίνητρα.
Η καταδίκη του αυτή προκάλεσε ένα χείμαρρο διεθνών αντιδράσεων και νέες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Το τέλος της κυριαρχίας του Πούτιν»
Ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στο εξωτερικό, ο Λεονίντ Βολκόφ, εκτίμησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η 17η Ιανουαρίου «θα μείνει στην Ιστορία ως η αρχή του τέλους του πουτινισμού» [της κυριαρχίας του Πούτιν].
Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι είχε προκαλέσει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις πριν από ένα χρόνο αλλά κατεστάλησαν γρήγορα και βίαια από τις αρχές.
Στη συνέχεια το κίνημά του τέθηκε εκτός νόμου ως εξτρεμιστικό, ενώ αντιπολιτευόμενοι, ΜΜΕ και ΜΚΟ που χαρακτηρίζονται επικριτικές προς το Κρεμλίνο υπέστησαν ένα κύμα αυξανόμενης καταστολής.
Ο Ναβάλνι αποτελεί επίσης αντικείμενο νέων διώξεων, κυρίως για «εξτρεμισμό», που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή του στη φυλακή για πολλά χρόνια.