Δεκάδες παιδιά νεκρά στις διαδηλώσεις του Ιράν -Τα φυλακίζουν μαζί με ενήλικους εγκληματίες - iefimerida.gr

Δεκάδες παιδιά νεκρά στις διαδηλώσεις του Ιράν -Τα φυλακίζουν μαζί με ενήλικους εγκληματίες

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο, έξω από την πρεσβεία του Ιράν, για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί
Διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τότε που ξέσπασε το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν δεκάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί από την καταστολή και εκατοντάδες έχουν φυλακιστεί, ορισμένα κρατούνται μάλιστα σε κέντρα που είναι επιφορτισμένα με την «επανεκπαίδευσή» τους.

Το Ιράν συγκλονίζεται από τις 16 Σεπτεμβρίου από διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, ο οποίος τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» ή «Θάνατος στον δικτάτορα» είναι τα βασικά συνθήματα των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες ηγούνται των διαδηλώσεων στις οποίες μετέχουν επίσης πολλοί νέοι, ορισμένες φορές διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activists News Agency (HRANA), που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 18 νέοι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο μικρότερος από αυτούς ήταν 12 ετών, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η Amnesty Iran γνωστοποιεί στο Twitter ότι τουλάχιστον 23 παιδιά «σκοτώθηκαν παράνομα από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας». «Τα θύματα ήταν μεταξύ 11 και 17 ετών», διευκρινίζει η οργάνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλός, σημειώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Ιρανικός Σύλλογος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 28 παιδιά έχουν σκοτωθεί «τα περισσότερα στην υποβαθμισμένη επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση αυτή, που έχει την έδρα της στο Ιράν, ανακοίνωσε επίσης ότι οικογένειες «κρατούνται στο σκοτάδι» σχετικά με την τύχη των παιδιών τους που έχουν συλληφθεί, τα οποία στερούνται επίσης νομικής εκπροσώπησης.

Ορισμένοι νέοι έχουν φυλακιστεί σε κέντρα για ενήλικες τοξικομανείς, προειδοποίησε παράλληλα ο Χασάν Ραϊσί, Ιρανός δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι πληροφορίες αυτές «είναι πάρα πολύ ανησυχητικές», έκρινε, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι «κάτω των 18 ετών δεν θα πρέπει ποτέ να κρατούνται με εγκληματίες άνω των 18 ετών. Αυτό είναι νομική υποχρέωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, τον οποίο επικαλέστηκε την Τετάρτη ο ενημερωτικός ιστότοπος Iran Wire «περίπου 300 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 12-13 και 18-19 κρατούνται».

«Αντικοινωνικοί»

Η Unicef εξέφρασε τη Δευτέρα «μεγάλη ανησυχία» για τις πληροφορίες που γνωστοποιούν ότι «παιδιά και έφηβοι έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και συλληφθεί».

Ο Ιρανός υπουργός Παιδείας Γιουσέφ Νουρί παραδέχθηκε ότι μαθητές έχουν συλληφθεί στον δρόμο ή στο σχολείο τους.

«Δεν είναι πολλοί. Δεν μπορώ να δώσω ακριβή αριθμό», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στην εφημερίδα μεταρρυθμιστών Shargh.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι νέοι αυτοί κρατούνται σε «κέντρα ιατροψυχολογικής υποστήριξης» όπου υπόκεινται σε «επανεκπαίδευση» προκειμένου να μη γίνουν «αντικοινωνικοί».

Παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ που επιβλήθηκαν από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί αυτό που οι ίδιες χαρακτηρίζουν «ταραχές», οι νεαροί Ιρανοί κατάφεραν να μεταδώσουν εικόνες από τις διαδηλώσεις σε πολύ δημοφιλείς εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram.

«Η μέση ηλικία πολλών συλληφθέντων ήταν τα 15 έτη»

Και στους δρόμους επίσης προσαρμόζονται, πηγαίνουν στις διαδηλώσεις με μάσκες και καπέλα, αφήνουν στα σπίτια τους τα τηλέφωνά τους για να μην μπορούν να εντοπιστούν και παίρνουν μαζί τους αλλαξιά ρούχων για την περίπτωση που οι δυνάμεις ασφαλείας τους πετάξουν μπογιά ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τους αναγνωρίσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «η μέση ηλικία των συλληφθέντων σε πολλές πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν τα 15 έτη».

«Ορισμένοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες που συνελήφθησαν (...) συνέκριναν τις ταραχές με βιντεοπαιγνίδια» στις «ομολογίες» τους, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο ιερωμένος Αμπουλφάζλ Αχμαντί, επικεφαλής επαρχιακής οργάνωσης που συνδέεται με την αστυνομία ηθών, έκρινε πρόσφατα ότι οι «εχθροί» του Ιράν --όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι αρχές για δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως οι ΗΠΑ-- «στοιχηματίζουν» στους εφήβους και έχουν δημιουργήσει βιντεοπαιγνίδια για να «προσελκύσουν τη νεολαία στους δρόμους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ