Από τη στιγμή που μπορεί κάποιος σήμερα να ετοιμάσει ένα βίντεο όπου ένα δημόσιο πρόσωπο θα λέει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα πιστεύει κι αυτό θα είναι σχεδόν 100% αληθοφανές, καταλαβαίνει κανείς τί μπορεί να προκαλέσουν τα deepfakes.
Τί είναι τα deepfakes;
Όπως συμβαίνει με τα γνωστά σε όλους μας fake news η παραπληροφόρηση, η δημιουργία και η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων αποτελεί πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα. Ο εντοπισμός των Fake News όμως, με τα κατάλληλα φίλτρα μπορεί να είναι σχετικά εύκολος για το μέσο χρήστη του διαδικτύου. Τα deepdfakes όμως είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της κατηγορίας και μπορούν να επιφέρουν τρομακτικά αποτελέσματα γιατί ο εντοπισμός τους είναι ακόμη πιο δύσκολος και οι δυνατότητές τους σχεδόν απεριόριστες.
Τα deepfakes είναι ρεαλιστικά προϊόντα πολυμέσων, ηχητικά, βίντεο και φωτογραφίες, που δημιουργούνται μέσω της τεχνιτής νοημοσύνης και μπορούν να δείξουν ανθρώπους να λένε ή να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Είναι ένα πιο σύνθετο και δύσκολα εντοπίσιμο fake news.
Δείτε το παρακάτω βίντεο που ετοιμάστηκε ακριβώς για να δει ο κόσμος τί δυνατότητες υπάρχουν. Στο βίντεο αυτό εμφανίζεται ο διάσημος ηθοποιός Tom Cruise να μιλά, ενώ στην πραγματικότητα είναι όλο μία απάτη. Το βίντεο είναι σοκαριστικό.
Η πολλαπλή χρήση των deepfakes
Σε αντίθεση με πιο παραδοσιακά μέσα χειραγώγησης , τα deepfakes αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να φτιάξουν πάρα πολύ αληθοφανείς και ελκυστικές ειδήσεις. Δεν περιορίζονται μόνο στις ψευδείς ειδήσεις. Σε όσα αναφέρουν και οι διεθνείς έρευνες αλλά και ειδικότερα οι επεξεργασίες της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα, τα deepfakes συνδέονται και θα βρουν πρόσφορο έδαφος σε παράνομη δραστηριότητα όπως η δημιουργία και προώθηση πορνογραφικού υλικού. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα με επώνυμους και διάσημους να πέφτουν θύματα επεξεργασίας εικόνων και βίντεο, όπου φαίνεται να συμμετέχουν σε πορνογραφικό υλικό.
Η κακόβουλη χρήση των deepfakes μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε άτομα, καθώς και σε θεσμούς και συστήματα. Μέσω των Deepfakes μπορεί κανείς να διαπράξει, απάτη, εκβιασμό, εκφοβισμό, να προκαλέσει κοινωνική, οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση και πολλά άλλα.
Η αδυναμία τους που σύντομα θα εξαλειφθεί
Η αδυναμία των deepfakes είναι ότι ακόμα δεν είναι εύκολη η επεξεργασία τους απ' όλους γιατί απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού και εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα, τα παραδοσιακά fake news δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν μαζικά από πολλούς. Έτσι, τα deepfakes ακόμα περιορίζονται σε αυτούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα αντίστοιχα εργαλεία και προφανώς όσο καλύτερα τα εργαλεία, τόσο πιο επιτυχημένη η απάτη.
Παρ 'όλα αυτά, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων και τα προσβάσιμα εργαλεία διευκολύνουν όλο περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τα δικά τους deepfakes, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη «αγορά».
Η ΕΕ προετοιμάζει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την αποφυγή της κακόβουλης χρήσης της και επεξεργάζεται τρόπους θωράκισης της ευρωπαϊκής κοινωνίας από την παραπληροφόρηση. Σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τον συνδυασμό νομικών και τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό της παραγωγής και διάδοσης των deepfakes.
H Κομισιόν έχει ετοιμάσει μια αξιολόγηση του Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η αξιοποίηση των deepfakes ως τεχνικές απομίμησης αποτελεί όλο και μεγαλύτερο μέρος των εκστρατειών παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία (EDAP), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να εντείνουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ( για παράδειγμα, φίλτρα σε βίντεο και εικόνες που θα αποδεικνύουν την αυθεντικότητά τους).
Η εποχή που θα γεμίσουν στο διαδίκτυο βίντεο με δημόσια πρόσωπα, καλλιτέχνες και πολιτικούς που θα λένε ό,τι επιθυμεί ο δημιουργός τους είναι ήδη εδώ.