Η Δανία προειδοποίησε την Πέμπτη (13/1) για μια αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες.
Μάλιστα, στις περιοχές που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνεται η Αρκτική, όπου παγκόσμιες δυνάμεις διαγκωνίζονται για την πρόσβαση σε πόρους και θαλάσσιες οδούς.
Η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών υποστήριξε ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απόπειρας κατασκοπείας κατά της Δανίας, της οποίας ο ενεργός παγκόσμιος ρόλος την καθιστά δελεαστικό στόχο.
«Η απειλή από δραστηριότητες υπηρεσιών ξένων πληροφοριών κατά της Δανίας, της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε σε έκθεσή του ο Άντερς Χένρικσεν, επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών της Δανίας, Λαρς Φίντσεν, παραμένει υπό κράτηση για την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαρροής «άκρως απόρρητων» πληροφοριών, όπως μετέδωσε στις 10 Ιανουαρίου ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός DR.
Η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε είναι κυρίαρχα εδάφη, υπό το Βασίλειο της Δανίας, και επίσης μέλη του φόρουμ του Αρκτικού Συμβουλίου. Η Κοπεγχάγη χειρίζεται τα περισσότερα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Η έκθεση ανέφερε ένα περιστατικό που συνέβη το 2019 με μια πλαστή επιστολή, η οποία φαινόταν ότι είχε αποσταλεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γροιλανδίας σε έναν γερουσιαστή των ΗΠΑ και έλεγε ότι επίκειται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η επιστολή κατασκευάστηκε και κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση και μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Δανίας, των ΗΠΑ και της Γροιλανδίας», ανέφερε.
Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Δανίας
Σε ένα e-mail προς το Reuters, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία, Βλαντίμιρ Μπάρμπιν, απέρριψε τον ισχυρισμό σχετικά με την επιστολή, χαρακτηρίζοντάς τον ψευδή.
Συνέδεσε τις ευρύτερες κατηγορίες κατά της Ρωσίας με ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο, στο οποίο οι ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποίησαν μια συνεργασία με τη μονάδα ξένων πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσουν ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, ανάμεσά τους την τέως καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπάρμπιν ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί «θα πρέπει να θεωρηθούν αποκλειστικά ως μια επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, με τις Αρχές της Δανίας να έχουν παράσχει στην Εθνική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά καλώδια που διατρέχουν τη δανέζικη επικράτεια».
Η Αρκτική έχει αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία, με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ να ανταγωνίζονται για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, θαλάσσιες οδούς, έρευνες και στρατιωτικά στρατηγικές περιοχές.
Η έκθεση της δανέζικης υπηρεσίας υπογράμμισε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών -μεταξύ άλλων από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν- επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα στη Δανία.
Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι ένας Κινέζος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε γενετική έρευνα με τον κινεζικό στρατό, χωρίς να ενημερώσει για τη συνεργασία του αυτή.
Ούτε η κινεζική ούτε η ιρανική πρεσβεία απάντησαν σε αιτήματα για να σχολιάσουν τη δανέζικη έκθεση.
Η σημερινή έκθεση ανέφερε ότι ο ενεργός διεθνής ρόλος της Δανίας, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ο ανοιχτός χαρακτήρας της κοινωνίας της και τα υψηλά επίπεδα τεχνολογικής γνώσης συνέβαλαν στο να την καταστήσουν «ελκυστικό στόχο δραστηριοτήτων υπηρεσιών ξένων πληροφοριών».