Μια πρωτοβουλία πολιτών που ζητούν από τις αρχές της Δανίας να μην στερήσουν από τους Σύρους που κατάγονται από τη Δαμασκό τις άδειες διαμονής στη χώρα ξεπέρασε σήμερα τις 50.000 υπογραφές και θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο.
Το καλοκαίρι του 2020 η Κοπεγχάγη αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη Δαμασκό, που ελέγχεται από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, μια απόφαση που έκτοτε επεκτάθηκε και αφορά και όσους κατάγονται από τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, με τη δικαιολογία ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη Δαμασκό δεν δικαιολογεί πλέον την παροχή άδειας διαμονής ή την παράτασή της».
Η απόφαση αυτή, την οποία στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης της Δανίας, προκάλεσε σάλο.
Το κοινοβούλιο να αλλάξει την νομοθεσία για τους πρόσφυγες
«Θέλουμε το κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία που επιτρέπει στις αρχές να απελαύνουν πρόσφυγες στη Συρία», αναφέρει η αίτηση που μέχρι σήμερα το πρωί είχαν υπογράψει περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι.
Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις ωμότητες που διαπράττουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ εναντίον δεκάδων Σύρων προσφύγων που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Στη Δανία οι άδειες διαμονής διαρκούν επ’ αόριστον όταν πρόκειται για περιπτώσεις «ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης στην χώρα καταγωγής, με αυθαίρετη βία και επιθέσεις εναντίον των αμάχων».
Όμως μπορούν να ανακληθούν αμέσως μόλις η κατάσταση στη χώρα καταγωγής των προσφύγων πάψει να χαρακτηρίζεται ως τέτοια, μια απόφαση που υπερασπίζεται η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως στόχο να μην υπάρχει στη Δανία «κανένας αιτών άσυλο».
35.000 Σύροι βρίσκονται στη Δανία
Τουλάχιστον 250 άτομα, που αρχικά είχαν λάβει προσωρινή άδεια διαμονής, τις έχασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο.
Αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οι πρόσφυγες που χάνουν την άδεια διαμονής τους στη Δανία έχουν περιθώριο τριών μηνών για να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης μέχρι να απελαθούν.
Περίπου 35.000 Σύροι ζουν στη Δανία, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν στη χώρα το 2015, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.