Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια είχαν κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια mRNA χρόνια πριν το διεκδικήσει η Moderna.
Η Moderna υπέβαλε στις 26 Αυγούστου αγωγή κατά της Pfizer και της BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια mRNA, που η Moderna υποστηρίζει πως είναι δικές της εφευρέσεις.
Η BioNTech εξέδωσε μια δήλωση, επιμένοντας ότι η εργασία της για το εμβόλιο για τον COVID-19 ήταν «πρωτότυπη» και είπε ότι «θα αμυνθεί σθεναρά έναντι όλων των ισχυρισμών περί παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας». Η Pfizer είπε σε δήλωσή της ότι «δεν έχει ακόμη εξετάσει πλήρως την καταγγελία, αλλά είμαστε έκπληκτοι από τη δικαστική διαμάχη», προσθέτοντας ότι η εταιρεία «είναι σίγουρη για την πνευματική της ιδιοκτησία».
Οι Ντρου Ουάισμαν και Κάταλιν Κάρικο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους το 2005. Έδειξαν ότι η αλλαγή ενός εκ των δομικών στοιχείων του mRNA, του νουκλεοτιδίου ουριδίνη, έκανε το μόριο λιγότερο τοξικό και πιο ασφαλές. H Κάρικο εργάζεται πλέον και για την BioNTech.
Αμφισβητείται η ευρεσιτεχνία της Moderna
Η Moderna κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία αφορά στην αντικατάσταση της ουριδίνης με μια ουσία που ονομάζεται 1-μεθυλψευδοουριδίνη. «Η αντικατάσταση της ουριδίνης στο μόριο mRNA με 1-μεθυλψευδοουριδίνη είχε ως αποτέλεσμα εκπληκτικά ανώτερη παραγωγή πρωτεΐνης -μια πολλαπλάσια αύξηση σε σχέση με τα χημικά τροποποιημένα mRNA που είχαν μελετηθεί προηγουμένως- με σημαντικά μειωμένη ανοσολογική απόκριση ενάντια στο ίδιο το mRNA», αναφέρει σε δήλωσή της η Moderna. «Αυτό το έργο έγινε το θεμέλιο της πλατφόρμας mRNA της Moderna».
Οι Ουάισμαν και Κάρικο σημείωσαν, σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, ότι έχει εκδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που κατατέθηκε 6 χρόνια νωρίτερα από αυτό της Moderna, το οποίο περιλαμβάνει ρητά την τροποποίηση «1-μεθυλψευδοουριδίνης».
Η καταγγελία της Moderna αναφέρει δύο ακόμη παραβιάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας/πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πρώτη αφορά στη χρήση εμβολίων mRNA για την αντιμετώπιση των βητακοροναϊών, την ομάδα που περιλαμβάνει και τον SARS-CoV, ενώ η δεύτερη αφορά το πακετάρισμα των μορίων mRNA σε νανοσωματίδια λιπιδίων.
Σύμφωνα με άλλες μάχες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για βιοϊατρικές εφευρέσεις τέτοιας κατηγορίας, η συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.