Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κλιματική Κρίση Τζον Κέρι παρουσίασε στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι σχέδιο διεθνούς δέσμευσης για την πυρηνική σύντηξη δηλώνοντας ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμης σημασίας πυλώνα του ενεργειακού μέλλοντος.
Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι στο σχέδιο συμμετέχουν 35 χώρες. Εστιάζει στην έρευνα και την ανάπτυξη, σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ρυθμιστική διαδικασία.
«Επανάσταση στον κόσμο μας»
«Υπάρχει η δυνατότητα η σύντηξη να αποτελέσει επανάσταση στον κόσμο μας», δήλωσε ο Τζον Κέρι στην COP28.
Η πυρηνική σύντηξη, αντίθετα με την σχάση, συνίσταται στην συνένωση δύο ελαφρών πυρήνων για τον σχηματισμό ενός βαρύτερου πυρήνα.
Η αντίδραση αυτή είναι που τροφοδοτεί τα αστέρια, όπως ο Ηλιος. Χάρη στις συνθήκες ακραίας θερμότητας και πίεσης που κυριαρχούν εκεί, τα άτομα του υδρογόνου ενώνονται για να σχηματίσουν βαρύτερα άτομα ηλίου, εκλύοντας κολοσσιαία ποσότητα ενέργειας.
Στη Γη, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια πανίσχυρων λέιζερ ή μαγνητών.
Κανένα ρίσκο πυρηνικού ατυχήματος
Η σύντηξη παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την σχάση: δεν υπάρχει κανένα ρίσκο πυρηνικού ατυχήματος και τα απόβλητα που δημιουργούνται είναι πολύ λιγότερα.
Η διαδικασία δεν εκλύει αέρια υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία υπέγραψαν στις 8 Νοεμβρίου συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική σύντηξη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ