Οι παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τζάστιν Τριντό παραβρέθηκαν χθες το βράδυ σε δεξίωση που παρέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή COP26.
Οι ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι καθώς έβαλαν στην άκρη τις διαφωνίες τους, κλείνοντας την πρώτη μέρα του συνεδρίου με μια πλούσια βασιλική δεξίωση στην Πινακοθήκη και Μουσείο Τέχνης Kelvingrove της Γλασκόβης, όπου το παρών έδωσαν και μέλη της βασιλικής οικογένειας και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλα και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους ηγέτες πως η Σύνοδος Κορυφής ήταν «ένα εξαιρετικό ιστορικό γεγονός» και πως είναι πολύ σημαντική γιατί «δεν αντιμετωπίζουμε τίποτα λιγότερο από μια θανάσιμη απειλή για τον πλανήτη μας και για τον πολιτισμό μας».
Χαιρέτισε επίσης τον πρίγκιπα Κάρολο ως «τον άνθρωπο που θα εξουδετερώσει την βόμβα τη στιγμή που θα κινδυνεύει ο κόσμος» και τον περιέγραψε ως «προφήτη χωρίς τιμές».
Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοιμάζονται για κρίσιμες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή για πολλούς από αυτούς, με τους ηγέτες να αφήνουν πίσω τους τους αντιπροσώπους για να διαπραγματευτούν εκ μέρους τους.
Την πολυτελή υποδοχή άνοιξε η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να «κερδίσουν μια θέση στην ιστορία» και να «ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτών των μελλοντικών γενεών«» στην παθιασμένη ομιλία της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο πιο πριν είχε ζητήσει συγνώμη για τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ, θα αυξήσουν το οικονομικό τους μερίδιο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας πως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της θα πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές τους για τη διόρθωση του προβλήματος.
Όσο για τη δεξίωση, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, οι παγκόσμιοι ηγέτες φαίνεται πως την απόλαυσαν και ήταν πολύ πιο χαλαροί και ευδιάθετοι.
Η ιστορική συμφωνία των 100 χωρών στην COP26
Αναφορικά με τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, φαίνεται πως περισσότερες από 100 χώρες που μετέχουν στην COP26, συμφώνησαν στην πρόταση ψηφίσματος που αποσκοπεί στον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών του πλανήτη στην επόμενη δεκαετία.
Ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Τζο Μπάιντεν είναι μεταξύ των ηγετών που θα υπογράψουν σήμερα τη δέσμευση για την προστασία τεράστιων περιοχών του πλανήτη, από την ταϊγκα της ανατολικής Σιβηρίας μέχρι τη λεκάνη του Κονγκό, που φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία της COP26. «Τα δάση είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας , ωστόσο, μια δασική έκταση περίπου 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό στον πλανήτη», επισημαίνεται στην κοινή πρόταση ψηφίσματος.
Άνγκελα Μέρκελ: Υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας
Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πρώτη ημέρα της κρίσιμης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα. Άλλοι, για παράδειγμα η Κίνα, το θεσπίζουν τώρα», ανέφερε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στη συγκεκριμένη πολιτική, δυνάμει της οποίας επιβάλλονται τέλη στην εκπομπή CO2 προκειμένου να δοθεί κίνητρο για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε να συζητηθεί το θέμα περαιτέρω και να ληφθούν αποφάσεις στην COP26. Προσκεκλημένοι των Ηνωμένων Εθνών, αρχηγοί και αντιπρόσωποι κυβερνήσεων από περίπου διακόσιες χώρες θα περάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες συζητώντας το πώς η ανθρωπότητα μπορεί να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Όταν το CO2 τιμολογείται, οι ιδιώτες επενδυτές ξέρουν σε ποια κατεύθυνση να επενδύσουν», επισήμανε η κυρία Μέρκελ, για την οποία είναι ανάγκη να μη χρησιμοποιηθούν μόνο χρήματα φορολογουμένων αλλά και εργαλεία που έχουν «οικονομική λογική» στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις για να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην εκτίμηση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Μπαν Γκι Μουν, ότι θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τιμολογήστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Οι χώρες πρέπει να τιμολογήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων. Για παράδειγμα, να κάνουμε πραγματικότητα τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Τιμολογήστε τον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώσει πια αυτό το τίμημα», είπε η Φον ντερ Λάιεν στη Γλασκόβη.