CNN: Ο ξαφνικός θάνατος Ραΐσι έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή -Το ιερατείο του Ιράν ψάχνει νέο ηγέτη - iefimerida.gr

CNN: Ο ξαφνικός θάνατος Ραΐσι έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή -Το ιερατείο του Ιράν ψάχνει νέο ηγέτη

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι
Φωτογραφία: AP Photo/Ebrahim Noroozi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αιφνίδιος θάνατος του Εμπραχίμ Ραΐσι κατά τη συντριβή ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε αλλάζοντας το ρου της ιστορίας του Ιράν.

Η είδηση του θανάτου του Ραΐσι έρχεται μετά από πάνω 17 ώρες ερευνών σε ορεινή περιοχή. «Ο πρόεδρος Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Ιρανός αξιωματούχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γράφει το BBC, η τραγική μοίρα του σκληροπυρηνικού προέδρου του Ιράν δεν αναμένεται να διαταράξει την κατεύθυνση της ιρανικής πολιτικής ή να ταρακουνήσει την Ισλαμική Δημοκρατία με οποιονδήποτε επακόλουθο τρόπο. Ωστόσο, θα δοκιμάσει ένα σύστημα όπου οι συντηρητικοί σκληροπυρηνικοί κυριαρχούν πλέον σε όλους τους κλάδους της εξουσίας, τόσο τους εκλεγμένους όσο και τους μη εκλεγμένους.

CNN: Ο θάνατος Ραΐσι έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή και το ίδιο το Ιράν

Από την πλευρά του το CNN, εξηγεί ότι ο θάνατος του Ραϊσί έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή αλλά και το ίδιο το Ιράν. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίχθηκε στη Γάζα τους τελευταίους επτά μήνες έχει φουντώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Έφερε επίσης στο φως έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ανταπέδωσε μια εβδομάδα αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πλήττοντας στόχους έξω από την ιρανική πόλη Ισφαχάν -μια πολύ μικρότερη και μετριασμένη απάντηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ -την πρώτη του άμεση επίθεση κατά της χώρας- σε απάντηση μιας ισραηλινής, όπως αναφέρθηκε, αεροπορικής επιδρομής κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανώτατου ανώτατο διοικητή των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

Έκτοτε τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ των δύο έχουν σταματήσει. Αλλά ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων συνεχίζεται με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, να συνεχίζουν να πολεμούν τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η σκληροπυρηνική ηγεσία του Ιράν αντιμετώπισε μια έκρηξη πρόσφατης λαϊκής διαφωνίας στους δρόμους της χώρας της, όπου τα χρόνια κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν πλήξει σκληρά.

Πολλοί Ιρανοί, κυρίως νέοι, λαχταρούν απομάκρυνση από την ασφυκτική θρησκευτική κυριαρχία

Η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία της νεολαίας κατά της ιερατικήςς εξουσίας και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022 υπό την κράτηση της διαβόητης ιρανικής αστυνομίας ηθικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιρανικές αρχές έχουν έκτοτε εξαπολύσει μια διευρυνόμενη καταστολή των διαφωνούντων ως απάντηση στις διαδηλώσεις. Η καταστολή αυτή οδήγησε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Και ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, η αντίθεση στην ηγεσία του κλήρου παραμένει βαθιά ριζωμένη μεταξύ πολλών Ιρανών, ιδίως των νέων, οι οποίοι λαχταρούν για μεταρρυθμίσεις, θέσεις εργασίας και απομάκρυνση από την ασφυκτική θρησκευτική κυριαρχία.

Πρώην σκληροπυρηνικός επικεφαλής του δικαστικού σώματος, ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 σε μια ψηφοφορία που σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε να κατέβει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο.

Ο Ραΐσι νίκησε έναν πιο μετριοπαθή υποψήφιο και η νίκη του θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής σκληρότερης γραμμής στο Ιράν. Ωστόσο, η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ήταν μόλις 41%, ποσοστό ρεκόρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξουσίες του προέδρου του Ιράν επισκιάζονται τελικά από εκείνες του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο τελικός κριτής των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων. Με τον Ραΐσι νεκρό, είναι πιθανό να πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ιράν: Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν εντός 50 ημερών

Το ιρανικό σύνταγμα ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος - επί του παρόντος ο Μοχαμάντ Μοκχμπάρ - θα αναλάβει τη θέση του προσωρινού προέδρου και ότι οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός 50 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν, με επικεφαλής τον Χαμενεΐ, πρέπει τώρα να βρει έναν νέο ηγέτη που θα μπορέσει να στηρίξει την υποστήριξή του σε ένα σκηνικό έντονης περιφερειακής ανασφάλειας και εσωτερικής δυσαρέσκειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ