Charlie Hebdo: Ακραία σατιρικά σκίτσα για Ιράν και Χαμενεΐ -Η Τεχεράνη απειλεί τη Γαλλία, τι απαντά το Παρίσι - iefimerida.gr

Charlie Hebdo: Ακραία σατιρικά σκίτσα για Ιράν και Χαμενεΐ -Η Τεχεράνη απειλεί τη Γαλλία, τι απαντά το Παρίσι

Νέα προκλητικά σκίτσα στο Charlie Hebdo προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στο Ιράν
Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράν προειδοποίησε τη Γαλλία ότι θα αντιδράσει μετά τη δημοσίευση σκίτσων υβριστικών προς τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, δεκάδες σκίτσα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο διαγωνισμού τον Δεκέμβριο, κατά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν.

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με τη δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα επιτρέψουμε στη γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Έχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο» πρόσθεσε, ζητώντας από τη γαλλική κυβέρνηση ευθύνες για δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, προβάλλοντας έτσι στη Γαλλία την οικεία για το Ιράν ταύτιση καθεστώτος και Τύπου.

Το περιοδικό έχει μακρά ιστορία στη δημοσίευση γελοιογραφιών που κοροϊδεύουν τους ισλαμιστές, σκίτσα για τα οποία οι επικριτές λένε ότι είναι βαθιά προσβλητικά για τους μουσουλμάνους. Δύο γαλλικής καταγωγής εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας το 2015, σκοτώνοντας 12 σκιτσογράφους, ενώ η εφημερίδα έχει γίνει στόχος κι άλλων επιθέσεων όλα αυτά τα χρόνια.

Το τελευταίο τεύχος παρουσιάζει τους νικητές ενός πρόσφατου διαγωνισμού γελοιογραφίας, στον οποίο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν τις πιο προσβλητικές καρικατούρες του Χαμενεΐ, ο οποίος κατέχει το υψηλότερο αξίωμα του Ιράν από το 1989. Ο διαγωνισμός προβλήθηκε ως ένδειξη υποστήριξης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν.

Τα νέα προκλητικά σκίτσα του Charlie Hebdo για το Ιράν

«Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε την υποστήριξή μας στους Ιρανούς άνδρες και γυναίκες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους ενάντια στη θεοκρατία που τους καταπιέζει από το 1979», έγραψε σε ένα άρθρο ο διευθυντής του Charlie Hebdo, Λοράν Σουρισό, γνωστός ως Ρις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σκίτσα, μεταξύ άλλων, απεικονίζουν μουλάδες να μπαίνουν σε ένα αιδοίο, αλλά και έναν να πιάνει τη θηλιά ενός δήμιου καθώς πνίγεται στο αίμα, ενώ ένα άλλο δείχνει τον Χαμενεΐ να κρατιέται με τα χέρια από έναν γιγάντιο θρόνο πάνω από τις υψωμένες γροθιές των διαδηλωτών.

Το Charlie Hebdo δημοσίευσε τα σκίτσα σε ειδική έκδοση για την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του στις 7 Δεκεμβρίου 2015 από άνδρες που δήλωσαν ότι ενεργούσαν στο όνομα της Αλ Κάιντα, ως εκδίκηση για την απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τα σκίτσα του Χαμενεΐ έχει ως στόχο την υποστήριξη «των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους».

Το ιρανικό καθεστώς έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Τεχεράνη

Στο μεταξύ, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνας στο Ιράν (IFRI), αντιδρώντας στη δημοσίευση των σκίτσων του Χαμενεΐ.

Ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «θέτει τέλος στις δραστηριότητες του IFRI ως πρώτο βήμα» της ιρανικής απάντησης στη δημοσίευση των σκίτσων.

Το IFRI συνδέεται με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και ιδρύθηκε το 1983 από την ένωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο Ιράν (DAFI, ιδρύθηκε το 1897) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιρανολογίας της Τεχεράνης, που ιδρύθηκε το 1947.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνας είχε κλείσει επί πολλά χρόνια και επαναλειτούργησε υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί (2013-2021) σε ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και το Ιράν. Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει μία πλούσια βιβλιοθήκη, που χρησιμοποιείται από τους φοιτητές της γαλλικής γλώσσας και τους Ιρανούς πανεπιστημιακούς.

«Στη Γαλλία, η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στο Ιράν», απάντησε η Κολονά

Το Ιράν καλά θα κάνει να κοιτάξει τι συμβαίνει στο σπίτι του πριν επικρίνει τη Γαλλία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μετά την κλήση του Γάλλου επιτετραμμένου στην Τεχεράνη για τα σκίτσα που δημοσίευσε χθες η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι στη Γαλλία η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στο Ιράν, και ότι αυτή η ελευθερία εποπτεύεται από έναν δικαστή εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πράγμα που είναι κάτι που το Ιράν αναμφίβολα δεν γνωρίζει καλά» είπε, προσθέτοντας ότι στη Γαλλία δεν υπάρχουν νόμοι περί βλασφημίας.

Σε δηλώσεις της στο LCI TV, η Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι το Ιράν εφαρμόζει κακές πολιτικές με την άσκηση βίας κατά του πληθυσμού και την κράτηση Γάλλων υπηκόων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με τη δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός στο Twitter.

Γαλλία: «Λυπηρό, αν επιβεβαιωθούν» οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο γαλλικού ινστιτούτου στο Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το κλείσιμο ενός γαλλικού ινστιτούτου στο Ιράν ως αντίποινα για τα σκίτσα που δημοσίευσε την Τετάρτη η γαλλική σατιρική εφημερίδα, όπως δήλωσε σήμερα.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι ανακοινώσεις αυτές «θα είναι λυπηρό, αν επιβεβαιωθούν». «Δεν έχουμε λάβει καμιά επίσημη πληροφορία επί του παρόντος σε σχέση με τις ανακοινώσεις που έγιναν μέσω του Τύπου από τις ιρανικές αρχές για το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Ιράν (IFRI)», υπογράμμισε εκπρόσωπός του. «Οι πληροφορίες αυτές ασφαλώς θα είναι λυπηρό αν επιβεβαιωθούν».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το ινστιτούτο αυτό ήταν «ένας σημαντικός τόπος πολιτισμού και ανταλλαγών», που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση το 1983 της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αντιπροσωπείας στο Ιράν, η οποία ιδρύθηκε το 1897, και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιρανολογίας στην Τεχεράνη που ιδρύθηκε το 1947 από τον Γάλλο φιλόσοφο και ανατολιστή Ανρί Κορμπέν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ