Πυρά δέχθηκε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo για την δημοσίευση ενός σκίτσου για τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δεύτερα.
Το σκίτσο του καλλιτέχνη Juin, που κοινοποιήθηκε ως «σκίτσο της ημέρας» στον λογαριασμό του στο Twitter, έδειχνε ένα κατεστραμμένο κτίριο, ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο και έναν σωρό από συντρίμμια με τη λεζάντα: «Δεν χρειάζεται να στείλουμε τανκς».
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακεραύνωσαν το περιοδικό επειδή κορόιδευε την καταστροφή, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει τραυματίσει πολλούς άλλους.
«Κακόγουστο», «ξεπερνά το όριο του σκοτεινού χιούμορ»: Το Twitter κατακεραυνώνει το Charlie Hebdo
Οι χρήστες ανέφεραν πως το σκίτσο ήταν «αναίσθητο», έγινε με «κακόγουστο τρόπο» και πως ξεπερνά το αποδεκτό όριο των «έξυπνων αστείων και του σκοτεινού χιούμορ».
«Το Charlie Hebdo δεν κάνει κανέναν να γελάει και έχει ως μόνο σκοπό να υποδαυλίσει το μίσος με το να μειώσει τις φρικτές καταστάσεις, αλλά, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, θα πρέπει να το βρούμε φυσιολογικό, σύμφωνα με κάποιους» έγραψε ένας χρήστης.
Ο διακεκριμένος ιμάμης, Ομάρ Σουλεϊμάν, από το Ινστιτούτο Ισλαμικής Έρευνας Yaqeen, κατέφυγε επίσης στο Twitter, δηλώνοντας πως η γελοιογραφία «αποκαθηλώνει» τους μουσουλμάνους ως θύματα με «κάθε τρόπο».
Πολλοί χρήστες του Twitter, μεταξύ των οποίων τηλεοπτικές προσωπικότητες και influencers άρχισαν να κατακλύζουν την αρχική ανάρτηση με ένα αντίγραφο του Charlie Hebdo γραμμένα σε ένα ρολό χαρτί τουαλέτας, με το ίδιο καλλιτεχνικό ύφος με το περιοδικό.
«Η γαλλική μάρκα χαρτιού τουαλέτας ‘Charlie Hebdo’ επιστρέφει με τη συνηθισμένη ‘νευρική’ εκδοχή της για τα τρέχοντα γεγονότα» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. Άλλοι χρήστες αναφέρθηκαν επίσης στην καμπάνια «Je Suis Charlie» του 2015. Ένας πολιτικός σχολιαστής από την Τουρκία έγραψε στο Twitter πως οι Τούρκοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τις πορείες υπέρ της ελευθερίας του λόγου μετά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού το 2015 στο Παρίσι.
Σε εκείνη την επίθεση, οι Σαΐντ και ο Σερίφ Κουατσί, που ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούσαν την ισλαμική μαχητική οργάνωση Αλ Κάιντα, εισέβαλαν στα γραφεία του Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 11.
«Πρέπει πραγματικά να έχεις θράσος για να το κάνεις αυτό, όταν υπάρχουν ακόμα μωρά που περιμένουν βοήθεια κάτω από τα ερείπια» έγραψε.
«Τα κεντρικά σας γραφεία υπέστησαν μια τραγωδία και σκεφτήκατε το σλόγκαν’Je Suis Charlie’. Δύο χώρες υφίστανται μια τραγωδία και εσείς καταλήγετε με μια ασεβή μουτζούρα. Αρουραίοι των υπονόμων, όλοι σας».
Πολλοί χρήστες έγραψαν επίσης στο Twitter πως το σκίτσο είναι χαρακτηριστικό του αμφιλεγόμενου περιοδικού, το οποίο έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν άλλα σκίτσα που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ και διακωμωδούσαν τραγωδίες στη Μέση Ανατολή.
Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, κατέφυγαν επίσης στο Twitter για να καταγγείλουν το σκίτσο. «Σύγχρονοι βάρβαροι! Ασφυκτιάτε μέσα στο μίσος και την κακία σας!» έγραψε.
Κι ενώ το τουρκικό κοινό καταδίκασε το σκίτσο, κάποιοι επέλεξαν να το ερμηνεύσουν εναλλακτικά. Ένα σχόλιο στην τουρκική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Eksi Sozluk κάλεσε τους αναγνώστες να επικεντρωθούν στα θύματα του σεισμού και στην αντιμετώπισή τους.
«Αντί να επικρίνετε κάποιο περιοδικό, επικρίνετε αυτό που συνέβη και αυτό που δεν γίνεται σε σχέση με τον σεισμό. Οι πολίτες μας πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εσείς πάτε και ανοίγετε μια θεματική σελίδα για ένα περιοδικό. Μήπως σκοπεύετε να αλλάξετε την ατζέντα, να κατευθύνετε την οργή προς άλλη κατεύθυνση;».