Ένα κρούσμα του άγριου τύπου της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη Μοζαμβίκη μοιάζει πολύ με το κρούσμα που είχε εντοπιστεί τον Φεβρουάριο στο Μαλάουι.
Aυτό δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με τον γονιαδιακό έλεγχο που έγινε «το κρούσμα (στη Μοζαμβίκη) είχε πολλές ομοιότητες με αυτό που αναφέρθηκε στο Μαλάουι πριν μερικές εβδομάδες», σημείωσε ο Άχμεντ Όγκγουελ Ούμα στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου.
Το κρούσμα στο Μαλάουι προκάλεσε ανησυχία διότι το 2020 η Αφρική είχε κηρυχθεί ελεύθερη του «άγριου» τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες παγκοσμίως: το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το Πακιστάν συμπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2022 έναν χρόνο χωρίς κανένα κρούσμα της ασθένειας.
Ήδη οι κυβερνήσεις της Μοζαμβίκης και του Μαλάουι έχουν ξεκινήσει ευρείες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στις περιοχές όπου εντοπίστηκε η ασθένεια, υπογράμμισε ο Όγκγουελ Ούμα, εξηγώντας ότι οι εμβολιαστικές εκστρατείες επηρεάστηκαν από την πανδημία covid-19.
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εισέρχεται στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά η μόλυνση μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Η δραματική μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στις εντατικές εθνικές και διεθνείς εκστρατείες εμβολιασμού παιδιών και βρεφών.
Ευλογιά των πιθήκων
Στο μεταξύ ο Όγκγουελ Ούμα επεσήμανε ότι πολλές επιδημίες της ευλογιάς των πιθήκων τέθηκαν υπό έλεγχο στην Αφρική, την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν στραμμένη αλλού.
«Στη διάρκεια αυτής της πανδημίας (covid-19) υπήρξαν αρκετά ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων στην ήπειρο (...) Επίσης αναμένουμε και άλλα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε με τον συνηθισμένο τρόπο», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι από το 2020 επιδημίες της της ιογενούς ασθένειας αυτής τέθηκαν υπό έλεγχο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Ωστόσο ανησυχούμε για τις πολλές χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν τέτοια ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μοιραστούν τις πληροφορίες τους σχετικά με την πηγή τους», τόνισε ο Όγκγουελ Ούμα.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους ομολόγους μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) προκειμένου να κατανοήσουμε από πού προήλθε. Διότι όταν βλέπουμε ευλογιά των πιθήκων σε περιβάλλοντα μακριά από δασώδεις περιοχές, τότε σίγουρα εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το CDC Αφρικής είναι διαθέσιμο να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν ξεσπάσματα της ασθένειας αυτής, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην Αφρική διαθέτουν τη σχετική εμπειρία, υπογράμμισε.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.